Zemessardze Pārsla Straume aicina būt atbildīgiem par dzīvniekiem, ko esam pieradinājuši

Sabiedrība
Sargs.lv
Zemessardze
Foto: Foto: Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 51. kājnieku bataljona arhīvs

Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 51. kājnieku bataljona Apgādes nodaļas loģistikas speciāliste atvaļināta virsseržante Pārsla Straume ne tikai rūpējas par loģistikas jautājumiem savā vienībā, bet ir arī liels dzīvnieku draugs un palīgs. Viņa jau astoņus gadus vada biedrību "Četrkājainie draugi" Dobelē, rūpējoties par ielas kaķiem, tos pabarojot, ārstējot un meklējot dzīvniekiem jaunas mājas. Viņa atgādina Antuāna de Sent-Ekziperī grāmatā „Mazais princis” izteikto dzīves gudrību, ka šajā dzīvē mums ir jābūt atbildīgiem par tiem, ko esam pieradinājuši.

Kā stāsta Pārsla, daudziem iedzīvotājiem uz ielas sastaptie kaķi, iespējams, netraucē, un cilvēki tiem vienaldzīgi paiet garām. Tajā pašā laikā ir daudzi, kuri tos tikai pabaro, kas ir cilvēcīgi, bet neatrisina problēmu – bezsaimnieku kaķi turpina vairoties, un cīņa par pārtiku un izdzīvošanu kļūst arvien sīvāka. Tāpēc labi, ka mūsu sabiedrībā ir cilvēki, kuri gatavi sniegt kaut ko vairāk par desas šķēli un uzņemas atbildību par šiem uz ielas pamestajiem mīluļiem. 

“Es ar savu brīvprātīgo darbu un rūpēm astoņu gadu laikā esmu gādājusi par daudziem bezpajumtes minčiem, ne tikai tos pabarojot, bet arī ārstējot un meklējot tiem jaunas mājas. Tas ir fiziski un psiholoģiski smags darbs, jo man ar milzu pacietību un mīlestību jācenšas pieradināt šie uz ielas dzimušie kaķēni, no kuriem daudzi iepriekš ne reizi nav saņēmuši glāstu,” saka Pārsla.

Image
Pārsla Straume
Foto: Foto no P. Straumes personīgā arhīva
Foto no P. Straumes personīgā arhīva
Redzot reālo situāciju, ka Dobelē klaiņojošo kaķu skaits arvien palielinās, Pārsla kopā ar draudzeni Inesi 2013. gadā gada 7. martā nodibināja biedrību „Četrkājainie draugi”. Galvenais dzinulis spert šo soli – vēlme uzlabot dzīves vides kvalitāti gan dzīvniekiem, gan iedzīvotājiem.

Biedrības mērķis ir dzīvnieku aizsardzība, sniedzot palīdzību pamestiem un vardarbībā cietušiem dzīvniekiem. Tomēr pats galvenais mērķis ir novērst dzīvnieku nekontrolētu vairošanos, tāpēc biedrība darbojas pēc  programmas “noķer-sterilizē-atlaid”. Tas nozīmē, ka kaķis tiek noķerts, nogādāts sterilizācijai veterinārajā klīnikā un atlaists atpakaļ kolonijās. Kā atpazīšanās zīme, ka kaķis ir sterilizēts, ir nedaudz kupēts kreisais auss galiņš, ko nosaka Dzīvnieku aizsardzības likums.

Svarīgi ir sabalansēt bezsaimnieku kaķu aizsardzību un iedzīvotāju vēlmes, jo sabiedrībā vienmēr būs tādi, kuriem šo dzīvnieku ir žēl, kuri ir vienaldzīgi un izteikti negatīvi. Tomēr ir jāapzinās, ka šiem kaķiem ir noteikta loma pilsētvidē,” saka Pārsla.

Image
Pārsla Straume
Foto: P. Straume regulāri apmeklē arī dzīvnieku patversmes, lai pastaigā izvestus suņus. Foto no P. Straumes personīgā arhīva
P. Straume regulāri apmeklē arī dzīvnieku patversmi, lai pastaigā izvestus suņus. Foto no P. Straumes personīgā arhīva

Dzīvnieku aizsardzības likums pieļauj, ka pašvaldības ir tiesīgas veidot šādas bezsaimnieku kaķu kolonijas, jo saskaņā ar šo likumu – par klaiņojošiem dzīvniekiem nav uzskatāmi sterilizēti kaķi, kas uzturas pilsētās un lauku apdzīvotās vietās dzīvojamo māju tuvumā. Pareiza un atbildīga bezsaimnieku kaķu koloniju uzturēšana ir nozīmīga klaiņojošo dzīvnieku kontroles pasākumu daļa. Šo gadu laikā paveikts daudz, un tas viss bijis iespējams, pateicoties sabiedrības finansiālam atbalstam. Par to Pārsla visiem saka lielu paldies. Biedrības aktivitātes ir veicinājušas un uzlabojušas Dobeles novada iedzīvotāju dzīves vides kvalitāti, jo ik gadu biedrība brīvprātīgi parūpējusies par vairāk nekā 100 bezsaimnieku dzīvniekiem.

Viņa norāda – vairākus kaķus ņemam uz pagaidu mājām, kamēr meklējam tiem pastāvīgu dzīves vietu. Katrs, kurš no ielas nokļūst īstās mājās un mīlošā ģimenē, ir ļoti laimīgs dzīvnieks. Turklāt biedrība palīdzējusi jaunas mājas atrast arī vairākiem suņiem, par kuriem saimnieki vairs nav spējuši vai gribējuši rūpēties.

Lai veicinātu labās prakses piemērus, 2019. un 2020. gadā biedrība sadarbībā ar Dobeles izglītības iestādēm organizējusi arī izglītojošas stundas skolēniem, lai mācītu viņiem atbildību pret dzīvniekiem, kā arī iesaistītu labo darbu veikšanā.

Image
Pārsla Straume
Foto: Brīvajā laikā P. Straumei patīk ceļot. Foto no personīgā arhīva
Brīvajā laikā P. Straumei patīk ceļot. Foto no personīgā arhīva

“Regulāri arī izmantojam iespēju un piedalāmies veterinārās klīnikas “Dzīvnieku draugs” rīkotajā kampaņā “Ielas kaķu sterilizācijas nedēļa”, kas tiek organizēta, pateicoties “Fondation Brigitte Bardot fondam Francijā. Kampaņas ietvaros biedrībai “Četrkājainie draugi” ir iespēja veikt ielas kaķu sterilizāciju bez maksas,” stāsta Pārsla.

Par ziedoto brīvo laiku, spēkiem un līdzekļiem, rūpējoties par bezpajumtes kaķiem, Pārsla Straume 2017. gadā apbalvota ar ”Dzīvnieku drauga” atzinības rakstu “Kaķu Eņģelis”. Pateicoties viņai, dzīvniekiem nu ir nodrošināta labāka dzīve, kā arī tikusi sakārtota apkārtējā vide, jo kaķiem vairs nav jāmitinās pie atkritumu tvertnēm vai daudzstāvu māju kāpņu telpās un pagrabos.

“Jebkuram dzīvniekam šajā pasaulē ir tiesības dzīvot, tāpat kā ikvienam no mums,” noslēgumā rezumē Pārsla Straume.

Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrija 2021. gadu ir nodēvējusi par “Varoņu gadu”, stāstot par karavīriem, zemessargiem un aizsardzības nozares civilajiem darbiniekiem, kuri papildus saviem tiešajiem pienākumiem dara labus darbus arī sabiedrības labā. Tāpat šajā gadā tiek pievērsta uzmanība arī mazāk zināmiem vēstures faktiem, tostarp dažādu mazākumtautību lomai un devumam Latvijas Neatkarības karā.

Dalies ar šo ziņu