Bruņotie spēki aicina pieteikties rezervistu militārās apmācības kursam

NBS
Sargs.lv
Rezerves karavīri dodas uz apmācībām
Foto: Foto: Ēriks Ēriksons/ Aizsardzības ministrija

Nacionālie bruņotie spēki šogad turpinās 2018. gadā sākto rezervistu apmācību, kuru sekmīgi apguvušos Latvijas pilsoņus ieskaitīs bruņoto spēku rezervē rezerves karavīra statusā.

Šogad rezervistu militārās apmācības kurss notiks no 3. līdz 23. jūlijam, un tam var pieteikties līdz 20. maijam. Šogad plānots apmācīt līdz 60 rezervistiem.

Pieteikties apmācības kursam var Latvijas pilsoņi bez militārās sagatavotības vecumā no 18 līdz 50 gadiem, kuri ieguvuši vismaz pamatizglītību un pārvalda valsts valodu vidējā līmenī (B1). Militārajai apmācībai pieņems rezervistus, kuri atbilst dienestam rezervē noteiktajam veselības stāvoklim, ko pārbaudīs medicīniskā komisija.

Image
Rezerves karavīri saņem lietošanā ekipējumu
Foto: Foto: Ēriks Ēriksons/ Aizsardzības ministrija
Foto: Rezerves karavīri saņem lietošanā ekipējumu/ Ēriks Ēriksons/ Aizsardzības ministrija

Militārajai apmācībai nepieņems rezervistus, kuriem ir kriminālā sodāmība, kā arī tos rezervistus, kuri ir atvaļināti no valsts dienesta par disciplīnas pārkāpumiem vai kuri ir bijuši PSRS, Latvijas PSR vai šobrīd ir kādas ārvalsts drošības dienesta, izlūkdienesta vai pretizlūkošanas dienesta štata vai ārštata darbinieki, aģenti, rezidenti vai konspiratīvā dzīvokļa turētāji.

Apmācībai nevar pieteikties arī rezervisti, kuri dienē Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Image
Rezerves karavīri saņem lietošanā ekipējumu
Foto: Foto: Ēriks Ēriksons/ Aizsardzības ministrija
Foto: Rezerves karavīri saņem lietošanā ekipējumu/ Ēriks Ēriksons/ Aizsardzības ministrija

Rezervistu militārajai apmācībai var pieteikties, elektroniski aizpildot pieteikuma anketu, kas pieejama bruņoto spēku tīmekļvietnes www.mil.lv sadaļā “Rezervistu militārā apmācība”.

Rezervista militāro pamatzināšanu un iemaņu pamatkursā rezervists iegūst militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī, apgūstot tādus priekšmetus kā ieroču apmācība, šaušanas un sakaru apmācība, normatīvie akti, lauka kaujas iemaņas, topogrāfija, orientēšanās un medicīna. Savukārt kolektīvās apmācības līmenī – lauka kaujas iemaņas nodaļas līmenī. Rezervisti apgūst pamatus  šādās specialitātēs: radiostaciju sakarnieks, granātnieks - operators, ložmetējnieks, ložmetējnieka palīgs, kā arī specialitātē, kas saistīta ar paplašinātās pirmās palīdzības sniegšanu.

Image
Rezerves karavīri dot karavīru zvērestu
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Rezerves karavīri dot karavīru zvērestu/ Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Militārās apmācības kursa laikā rezervisti tiks iesaistīti “Wise Adder” militārajās mācībās, apgūstot lauka kaujas un citas iemaņas nodaļas līmenī.

Apmācība noritēs klātienē klasē, apvidū un lauka apstākļos lekciju un praktisko lauka nodarbību veidā, kārtojot arī teorētiskās un praktiskās ieskaites.

Militārās apmācības laikā rezervisti pildīs aktīvo dienestu, viņiem būs karavīra statuss un mācību laiks tiks ieskaitīts viņu izdienas stāžā. Rezervistus nodrošinās ar dzīvojamo telpu kazarmā vai lauka apstākļos – teltī, karavīra uzturdevu, formas tērpu un nepieciešamo inventāru. Rezervistiem par katru militāro mācību dienu izmaksās kompensāciju, kurai netiks piemēroti nodokļi. To izmaksās ar pārskaitījumu uz norādīto bankas kontu mēneša laikā pēc apmācības kursa beigām.

Sekmīgi apgūstot militārās apmācības kursu, rezervisti dos karavīra zvērestu, saņems rezerves karavīra apliecību un mobilizācijas norīkojumu un tiks ieskaitīti bruņoto spēku rezervē rezerves karavīru statusā, tādējādi sākot pildīt rezerves karavīru pienākumus.

Valsts aizsardzības koncepcijā noteikts, ka bruņotajiem spēkiem miera laikā jāuztur 6000 militāri sagatavotu rezerves karavīru. Lai paaugstinātu vispārējās kaujas spējas, palielinot militāri sagatavotu rezerves karavīru skaitu, no 2017. gada 13. decembra, kad stājās spēkā grozījumi Militārā dienesta likumā, Latvijas pilsoņi var brīvprātīgi pieteikties dienestam bruņoto spēku rezervē, tas ir, ieskaitīšanai rezerves karavīros, pirms tam sekmīgi apgūstot militārās apmācības kursu, jo rezervistiem nav iepriekšējās militārās sagatavotības vai arī viņi savulaik ir dienējuši Latvijas Republikas obligātajā militārajā dienestā.

Image
Rezerves karavīri dot karavīru zvērestu
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Rezerves karavīri dot karavīru zvērestu/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Rezerve ir viens no trim militārajiem formējumiem, kas kopā ar regulārajiem spēkiem un Zemessardzi veido Nacionālos bruņotos spēkus. Savukārt rezervi veido rezervisti un rezerves karavīri, kuru militāro iemaņu atjaunošanu bruņotie spēki uzsāka 2015. gadā.

Image
Rezerves karavīru kopīgā fotogrāfēšanās pēc karavīra zvēresta došanas 2020. gada vasarā
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Rezerves karavīru kopīgā fotogrāfēšanās pēc karavīra zvēresta došanas 2020. gada vasarā/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Rezervistos ieskaita Latvijas pilsoņus – vīriešus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu un ir derīgi militārajam dienestam, un Latvijas pilsones – sievietes, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, ir derīgas militārajam dienestam un izsaka šādu vēlmi. Rezervists atrodas bruņoto spēku rezervē līdz 55 gadu vecuma sasniegšanai.

Dalies ar šo ziņu