Valdība ļauj AM uzņemties miljoniem eiro lielas saistības divīzijas štāba "Ziemeļi" uzturēšanai

NBS
LETA
štābs Ziemeļi
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Lai veiktu iemaksu Ādažos bāzētā daudznacionālā divīzijas štāba "Ziemeļi" uzturēšanai, valdība šodien atļāva Aizsardzības ministrijai 2021. gadā un turpmākajos gados uzņemties valsts budžeta ilgtermiņa saistības ne vairāk kā 2 000 000 eiro apmērā katru gadu. Maksājumu nodrošinās no Aizsardzības ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Latvijā izvietotais daudznacionālais divīzijas štābs "Ziemeļi" ir kļuvis par pirmo NATO spēku struktūras elementu Baltijas valstīs, lai krīzes situācijās spētu vadīt arī sabiedroto spēkus.

Jau ziņots - lai sekmētu NATO centienus un stiprinātu Baltijas valstu drošību, 2018. gadā Latvija, Igaunija un Dānija sāka sarunas par divīzijas līmeņa štāba izveidi. 2018. gadā NATO samitā tika nostiprināts lēmums par komandvadības tālāku stiprināšanu Baltijas reģionā, izveidojot papildu daudznacionālu divīzijas štābu.

Tā rezultātā Latvijas, Igaunijas, Dānijas, Lietuvas, Lielbritānijas un Kanādas aizsardzības ministri Briseles samita laikā parakstīja nodoma vēstuli par apņemšanos izveidot daudznacionālu divīzijas štābu "Ziemeļi", kurai vēlāk pievienojās arī Vācija.

Daudznacionālais divīzijas štābs "Ziemeļi" šobrīd darbojas kā starptautisks militārs formējums.

Paredzēts, ka štābs būs atvērts arī citu sabiedroto dalībai. Štāba izveides un darbības mērķis ir stiprināt kolektīvo atturēšanu un aizsardzību, nodrošinot NATO komandvadības elementu Baltijas reģionā. Štābs sastāvēs no diviem elementiem, no kuriem viens miera laikā atradīsies Dānijā, otrs - Latvijā, Ādažu militārajā bāzē. Daļa no Štāba personāla patstāvīgi uzturas Latvijas teritorijā.

Štāba uzdevumos iekļauta gan nacionālās, gan kolektīvās aizsardzības operāciju Baltijas reģionā plānošana un vadīšana.

Dalies ar šo ziņu