Pabriks paraksta memorandu par daudznacionālā divīzijas štāba “Ziemeļi” darbības pamatprincipiem

NATO
Sargs.lv/LETA
Artis Pabriks
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Dānijas aizsardzības ministre Trīne Bramsena (Trine Bramsen) un Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks (Jüri Luik) Briselē parakstījuši saprašanās memorandu par daudznacionālā divīzijas štāba “Ziemeļi” darbības pamatprincipiem.

Štāba uzdevumos iekļauta gan nacionālās, gan kolektīvās aizsardzības operāciju Baltijas reģionā plānošana un vadīšana.

Daudznacionālais divīzijas štābs "Ziemeļi" šobrīd darbojas kā Latvijas, Igaunijas un Dānijas veidots starptautisks militārs formējums, kurā minētās valstis ir uzņēmušās ietvarvalstu lomu, kas paredz lielāku šo valstu ieguldījumu štāba izveidē, darbībā un piešķir arī plašākas lemtspējas par štāba darbību un attīstību.

Paredzēts, ka turpmāk štābs būs atvērts arī citu sabiedroto dalībai.

Štāba izveides un darbības mērķis ir stiprināt kolektīvo atturēšanu un aizsardzību, nodrošinot NATO komandvadības elementu Baltijas reģionā.

Štābs sastāvēs no diviem elementiem, no kuriem viens miera laikā atradīsies Dānijā, otrs - Latvijā, Ādažu militārajā bāzē. Daļa no Štāba personāla patstāvīgi uzturēsies Latvijas teritorijā.

Jau ziņots, ka A. Pabriks šonedēļ piedalās NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē, kurā ministri diskutē par alianses atturēšanas un aizsardzības spēju stiprināšanu.

Sanāksmes dienaskārtībā ir tādi jautājumi kā NATO un Eiropas Savienības turpmākā sadarbība, vienlīdzīgs finanšu sloga sadalījums starp NATO dalībvalstīm, drošības situācija Tuvo Austrumu reģionā un apmācību operācija "Resolute Support" Afganistānā. 

Lai sekmētu NATO centienus un stiprinātu Baltijas valstu drošību, 2018. gadā Latvija, Igaunija un Dānija sāka sarunas par divīzijas līmeņa štāba izveidi.

Daudznacionālais divīzijas štābs “Ziemeļi” Ādažu bāzē tika atklāts 2019. gada martā, piedaloties Latvijas aizsardzības ministram A. Pabrikam, toreizējam Dānijas aizsardzības ministram Klausam Jortam Frederiksenam (Claus Hjort Frederiksen) un Igaunijas aizsardzības ministram Jiri Luikam (Jüri Luik). Pasākumā piedalījās arī daudznacionālā divīzijas štāba “Ziemeļi” komandieris ģenerālmajors Flemings Matiasens (Flemming Mathiasen) un štāba izveides galvenās komitejas priekšsēdētājs flotiles admirālis Frenks Trojans (Frank Trojahn).

Dalies ar šo ziņu