NATO Sauszemes spēku divīzijas štābs "Ziemeļi" virzās uz pilnu operacionālo spēju sasniegšanu

NATO
MAJ Thomas Herbert Bevan Jerichow, DNDZ žurnālists
Ziemeļi
Foto: Foto: Maj. Thomas Jerichow/DNDZ

Pirms pieciem gadiem Baltijas valstīs tika izveidotas pirmās NATO integrācijas spēku vienības. Tām sekoja NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas. Kopš tā laika NATO sevi ir apliecinājis ar pastāvīgu un uzticamu klātbūtni Baltijas reģionā.

Image
Ziemeļi
Foto: Foto: Maj. Thomas Jerichow/DNDZ
Foto: Maj. Thomas Jerichow/DNDZ

Šobrīd reģionā veidojas jauns, nozīmīgs NATO klātbūtnes elements. Šā gada rudenī Latvijā un Dānijā bāzētā Daudznacionālās divīzijas “Ziemeļi” (DNDZ) štābs, kas pēc Ziemeļatlantijas Padomes lēmuma, tika iekļauts NATO komandvadības struktūrā. Tādējādi DNDZ ir ceļā uz to, lai kļūtu par nozīmīgu NATO spēku struktūras daļu Baltijas valstīs.

DNDZ štābs sastāv no diviem elementiem, no kuriem viens atrodas Latvijā un otrs – Dānijā. Galvenokārt tajā dienesta pienākumus veic ietvarvalstu - Latvijas, Igaunijas un Dānijas virsnieki. Arī karavīri no Kanādas un Lietuvas pašlaik dien DNDZ, savukārt virsnieki no Apvienotās Karalistes pievienosies 2021. gada janvārī un tiem sekos karavīri no vairākām citām NATO dalībvalstīm, kuras plāno sniegt savu ieguldījumu štāba attīstībā.

“Mūsu aktivizēšana [ar Ziemeļatlantijas padomes lēmumu] ir lieliska ziņa un nozīmīgs solis uz priekšu kļūstot par pilnībā operacionālu divīzijas štābu, un mēs ar nepacietību gaidām, kad būsim daļa no reģionālās NATO Sauszemes spēku kopienas,” saka divīzijas komandieris, ģenerālmajors Flemings Matiasens (Flemming Mathiasen).

Tikko daudznacionālā divīzija “Ziemeļi” sasniegs sākotnējās operacionālās spējas, tā štābs ieņems savu vietu NATO komandstruktūrā starp Ziemeļaustrumu daudznacionālo korpusu Ščecinā (Szczecin) un Igaunijā un Latvijā izvietotajām brigādēm.

Lai īstenotu NATO kolektīvās atturēšanas un aizsardzības politiku, štāba uzdevumi būs dažādi, sākot no militāro mācību un vingrinājumu organizēšanas līdz aizsardzības plānošanai savas kompetences un atbildības ietvaros.

Štāba personāla komplektēšana tiks pielāgota situācijai un prasībām, lai varētu veikt mācības un citas aktivitātes. DNDZ štābu atbalsta Vadības atbalsta bataljons, kas ir atbildīgs par DNDZ sakariem, apsardzi, apgādi un jebkuriem citiem resursiem, kas štābam ir nepieciešami.

“Mūsu štābs ieņems nozīmīgu lomu dažādos NATO uzdevumos un situācijās Baltijas reģionā. Mums jābūt gataviem veikt dažāda rakstura uzdevumus kā miera tā konflikta apstākļos. Tas, ka mēs spējam pielāgoties dažādām prasībām, ir mūsu virzītājspēks, jo mēs turpinām attīstīt Daudznacionālās divīzijas štāba spējas,” skaidro ģenerālmajors F.Matiasens.

Divīzijas štābs ir daudznacionāls štābs. Ietvarvalstīm ir plaša sadarbības vēsture NATO misijās Balkānos, Afganistānā, Irākā un citās konfliktu zonās. Sadarbība ir bijusi gan kājnieku rotu gan stratēģiskajā līmenī. Tā kā NATO DNDZ štābs atrodas izveides fāzes pēdējā posmā, jaunpienācēju ārvalstu karavīru integrācija štābā Latvijā un Dānijā ir galvenā panākumu atslēga.

Jau šoruden Daudznacionālais divīzijas štābs “Ziemeļi” organizēja mācības savam personālam. Mācības sevī ietvēra funkcionālo jomu apmācību, lai uzlabotu personāla individuālās kompetences, un nesenās mācības “Knight Broadsword” bija orientētas uz vienotas komandvadības, operacionālo procedūru, koordinācijas spēju trenēšanu miera laika un krīzes situācijām.

Image
Ziemeļi
Foto: Foto: Maj. Thomas Jerichow/DNDZ
Foto: Maj. Thomas Jerichow/DNDZ

2021. gadā tiek plānotas vēl citas mācības un vingrinājumi kopā ar iesaistīto valstu partneriem un sabiedrotajiem, un Daudznacionālais divīzijas štābs “Ziemeļi” plāno sadarboties ar Baltijas valstīs izvietotajām NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupām. Nākamgad DNDZ varēs uzņemties vienu no saviem galvenajiem uzdevumiem - daļu no NATO komandvadības starp Ziemeļaustrumu daudznacionālo korpusu un NATO vienībām DNDZ atbildības rajonā.

Pašlaik Daudznacionālajā divīzijā “Ziemeļi” savu dienestu pilda 45 Latvijas virsnieki, instruktori un kareivji. Viens no tiem ir kapteinis Ģirts Rasa, kurš ieradās no Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku brigādes 1.Mehanizētā kājnieku bataljona Operatīvās daļas un kopš 2019. gada dien DNDZ štāba komponentē, kas izvietots Dānijā. Viņš uzskata, ka štāba izveide ir svarīgs solis NATO klātbūtnes un spēju apliecinājumam Baltijas reģionā, un ir gandarīts par iespēju pilnveidot savas zināšanas dienot starptautiskā vidē.

Image
Ziemeļi
Foto: Foto: Maj. Thomas Jerichow/DNDZ
Foto: Maj. Thomas Jerichow/DNDZ
“Šī ir lieliska pieredze nokļūt starptautiskas vienības divīzijas štābā no nacionālā taktiskā līmeņa štāba. Esmu ieguvis labāku sapratni par to kāpēc un kā lietas notiek plašākā perspektīvā", skaidro kapteinis Ģ. Rasa. Viņš atzīst, ka pozitīvs ieguvums ir arī sadarbība un pieredze, ko var mācīties no jaunajiem ārvalstu kolēģiem.

“Tikšanās un darbs kopā ar citiem NATO virsniekiem ir bijusi lieliska. Mēs nākam no dažādām valstīm un sākotnēji varam darīt lietas citādi, bet visi mācās viens no otra. Ir arī ļoti interesanti būt daļai no projekta [DNDZ izveides Baltijas valstīs], jo mēs DNDZ štāba darbiniekiem veidojam kopīgu identitāti un nākotni", saka Ģirts Rasa.

2021. gadā Daudznacionālā divīzija “Ziemeļi” turpinās attīstīties, lai sasniegtu operacionālo spēju pilnu spektru 2022.gadā.

FAKTI par Daudznacionālo divīziju “Ziemeļi”:
Komandieris: ģenerālmajors Flemings Matiasens (Flemming Mathiasen) (DNK)
Lokācija: štāba Austrumu elements (HQ East) mītne Ādažos, un štāba Rietumu elements (HQ West) Slagelsē (Kopenhāgenas rietumos).
Personāls: štābā miera laikā aptuveni 250 virsnieku, instruktoru un kareivju.

Dalies ar šo ziņu