Pulkvedis Gaugers: līdz ar bruņutehnikas iegādi pieaug arī uguns jauda

NBS
Sargs.lv
CVRT
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Lai arī sākotnējais Sauszemes spēku mehanizācijas projekts paredzēja tikai 1. bataljona mehanizāciju, tā šobrīd tiek īstenota arī 2. bataljonā. Jau tagad var vērtēt, ka mehanizācijas projekts ļāvis uzlabot gan Sauszemes spēku kaujas spējas, gan uzkrāt vajadzīgo pieredzi tālākajiem bruņoto spēku mehanizācijas projektiem. Turklāt esošā tehnika kalpo labi, jo ir vienkārša gan lietošanā, gan apkopē, “Sargs.lv” stāsta Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers.

Noslēgusies mehanizācijas projekta pirmā kārta

Kā norāda pulkvedis Gaugers, šobrīd brigādē mehanizēti tiek divi bataljoni. Pirmais bataljons lielākā vai mazākā mērā mehanizācijas procesu jau ir veicis, vēl gan gaidāmas vairākas izmaiņas un papildinājumi, savukārt 2. mehanizētajā kājnieku bataljonā mehanizācija ir uzsākta.

“Var teikt, ka 1. bataljons mehanizācijas ieviešanas procesā bija celmlauzis. Ir paveikts fenomenāls darbs karavīru izglītošanā par to – kas tā ir par spēju un kādu pienesumu mehanizācija sniedz visai brigādei kopumā. Bet tā nebūt nav galējā robeža. Šobrīd 2. bataljons ir uzsācis eksperimentēt ar vairākām jaunām taktiskām lietām, kā tos pašus procesus paveikt vēl efektīvāk. Līdz ar to mēs vēl redzēsim, kā šo tehniku izmantot un pielietot nākotnē.”
Gaugers
Sauszemes spēku Mehanizētās brigādes komandieris
Pulkvedis Sandris Gaugers
Image
CVRT
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka sākotnējais mehanizācijas projekts paredzēja tikai 1. bataljona mehanizāciju. Tomēr, tam virzoties uz priekšu, tika izlemts, ka mehanizēts tiks arī 2. kājnieku bataljons. Šī gada aprīlī tika noslēgta mehanizācijas projekta pirmā kārta, un pirmās 123 tehnikas vienības nogādātas Mehanizētajā kājnieku brigādē.  

Pulkvedis Gaugers norāda – mehanizācijas projekts ir ļoti laba mācību un domāšanas platforma bruņotajiem spēkiem, ņemot vērā, ka NBS virzās arī 6x6 bruņumašīnu platformu virzienā.

“Šie gadi, kuri ieguldīti mehanizācijas projekta ieviešanā un taktikas attīstībā, palīdzēs arī pārējām vienībām, kuras vēlāk saņems 6x6 platformas – kā šo tehniku izmantot un pielietot gudri,” pauž pulkvedis Gaugers.
Image
Patria
Foto: Foto: patriagroup.com

Portāls “Sargs.lv” jau rakstīja, ka 29. janvārī Helsinkos aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens (Antti Kaikkonen) parakstīja tehnisko vienošanos par kopīgu bruņumašīnu sistēmu izstrādi uz Somijas kompānijas “Patria” sešriteņu bruņutransportieru bāzes. Vēlāk šim projektam pievienojās arī Igaunija. Ja veiksmīgi norisināsies turpmākais transportlīdzekļu platformas pētniecības un izstrādes posms, tad Nacionālie bruņotie spēki pirmās jaunās bruņumašīnas varētu saņemt jau 2021. gadā. Paredzēts, ka piegādes tiktu īstenotas katru gadu aptuveni 10 gadu laikā.

Jo vairāk lieto, jo retāk lūst

Kā stāsta pulkvedis Gaugers, šobrīd Mehanizētās kājnieku brigādēs rīcībā esošā tehnika ir ļoti vienkārša, līdz ar to vienkārša ir arī tās uzturēšana un remonts.

Kaujas mašīnas ir mazas un vieglas, līdz ar to pilda galvenās funkcijas – karavīrus nogādā vietās, kur potenciālais ienaidnieks viņus negaida. “Ar to var izbraukt tur, kur citi netiek. Tas neapšaubāmi ir šīs tehnikas pluss – tā ir maza un viegla,” saka Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris.

Otrs viņa novērojums – jo vairāk tehniku lieto, jo retāk tā lūst. Par to brīnījušies britu kolēģi kopīgajās militārajās mācībās. Viņi tehniku intensīvi izmantoja trīs četrus mēnešus, pēc tam tā atkal stāvējusi nelietota. Darbinot pēc pusgada, tai bijušas tehniskas problēmas. “Mums tā nav, par ko briti brīnās – kā iespējams uzturēt tehnisko parku tik labā stāvoklī, nepārtraukti lietojot. Protams, arī mūsu tehnikai nolietojas atsevišķi elementi, jānomaina rezerves daļas, taču, ņemot vērā, cik vienkārša ir šī tehnika, to ir tikpat vienkārši salabot,” stāsta pulkvedis Gaugers.

Visa tehnika modernizēta

CVR(T) jeb kaujas izlūkošanas kāpurķēžu tehnikas (Combat Vehicle Reconnaissance Tracked) bruņumašīnas Nacionālo bruņoto spēku rīcībā ir vien dažus gadus, taču to galvenais trumpis – vieglais svars, ātrums un mobilitāte – jau pierādījis sevi darbībā.

Image
CVRT
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Kad NBS tika piegādātas šīs bruņumašīnas, atradās cilvēki, kuri iesmēja par to vecumu. Taču pulkvedis Gaugers norāda – tas, ka pašai “kastei” ir 30 gadi, vēl neko nenozīmē.

“Nav nozīmes, vai tevi pasargā “metāls” par sešiem miljoniem eiro gabalā, vai par to summu, kādu mēs iztērējām. [..] Viss, kas šajā tehnikā iekšā, ir moderns, tās aprīkojumā ir vienas no labākajām tēmēšanas sistēmām pasaulē. Mēs varam redzēt naktī, dienā, siltumā un aukstumā tiktāl, cik mums nepieciešams,” saka Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris.

Tāpat viņš uzsver, ka šai tehnikai ir bruņu aizsardzība. Tas nozīmē – ja sāk šaut, tad tā karavīru pasargā atšķirībā, piemēram, no džipiem. “Tā ir fundamentāla atšķirība starp to, kādi mēs bijām, un kādi esam šodien. Pluss tam ir ieroču sistēmas, kuras ir uzstādītas uz tehnikas, un tie nav ieroči, ko ejot “pasist padusē”. Tas nozīmē, ka līdz ar šīs tehnikas iegādi pieaug arī Sauszemes spēku uguns jauda,” norāda pulkvedis Gaugers.

Image
CVRT
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Jau ziņots, ka 2014. gadā, īstenojot Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizācijas projektu, Latvija noslēdza līgumu ar Lielbritāniju par 123 CVR(T) platformu piegādi. Pirmās piegādes sākās jau 2015. gadā un saskaņā ar līgumu Latvijai tika piegādāti kapitāli izremontēta un modernizēta bruņu tehnika.

Dalies ar šo ziņu