Sadarbība ar augstskolām veicina jauniešu pieplūdumu Zemessardzei

NBS
Sargs.lv
zemessargi
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Zemessardzes Studentu bataljons Nacionālo bruņoto spēku sastāvā šodien uzskatāms par Neatkarības karā veidotās Atsevišķās studentu rotas morālo mantinieku. Arī mūsdienās iezīmes ir līdzīgas. Studentu bataljona komandieris majors Agris Liepiņš portālam Sargs.lv atzīst – aktīvā sadarbība ar augstskolām to padarījusi par gados jaunāko un aktīvāko Zemessardzes bataljonu.

Studentu bataljonu no citiem atšķir tieši pārņemtās tradīcijas. “Vēsturiski ir zināms, ka to veidoja Neatkarības kara laika inteliģence. Arī, ja salīdzinām ar mūsdienām, tad vairums šeit dienošo zemessargu ir studenti, korporāciju biedri, līdzīgi kā vēsturiskajā Studentu rotā. Arī šodien bataljonu veido cilvēki, kuri vēlas aizstāvēt Latviju,” norāda majors A. Liepiņš.

Par svarīgākajām savu zemessargu īpašībām majors A. Liepiņš uzskata augsto pašatdevi, vēlmi maksimāli iesaistīties dienestā un cīņassparu.

“Tam visam nāk līdzi arī motivācija. Es nevienā citā Zemessardzes bataljonā neesmu redzējis lielāku motivāciju kā Studentu bataljona zemessargiem. Tieši tāpēc studentu bataljona zemessargi ir vieni no vislabāk apmācītajiem, turklāt šobrīd esam arī viens no skaitliskajā ziņā lielākajiem bataljoniem.”
Studentu bataljons, komandieris, Agris Liepiņš
Zemessardzes Studentu bataljona komandieris
majors Agris Liepiņš

Studentu bataljona komandieris gan atzīst – atšķirībā no Neatkarības kara laika, mūsdienās līdzās studentiem te dien arī dažādu citu profesiju pārstāvji. Atšķirībā no citiem bataljoniem šim ir cieša sadarbība ar vairākām Latvijas vadošajām augstskolām – Rīgas Tehnisko universitāti, Latvijas Universitāti un Rīgas Stradiņa universitāti. Tāpat aktīva sadarbība ir arī ar Latvijas vadošajām studentu korporācijām.

“Mūsu labākie vēstneši un rekrutētāji ir zemessargi – esošie vai bijušie šo augstskolu studenti. Viņi tiešā veidā spēj nodot vēsti par dienestu šajā bataljonā. Tas strādā vislabāk. Arī rekrutēšanas plānu mēs veidojam, uzklausot ne tikai instruktoru, bet arī pašu zemessargu iniciatīvas. To visu saliekot kopā, mēs braucam uz skolām, universitātēm, stāstām par Zemessardzi. Rekrutēšanā tas strādā ļoti labi,” pauž majors A. Liepiņš.

Sadarbība ar studentu korporācijām bataljonā īpaši attīstījusies pēc 2014. gada, kad Studentu bataljonā vienlaicīgi iestājās vairāk nekā 100 studentu korporāciju biedri. “Nesen šo korporāciju pārstāvji mums lūdza par Studentu bataljonu stāstīt arī viņu pasākumos. Mēs šo iespēju labprāt izmantojām, lai stāstītu par dienestu. Tas ir abpusēji izdevīgs process,” saka Studentu bataljona komandieris.

Viņš atzīst – aktīvais rekrutēšanas darbs augstskolās padarījis Studentu bataljonu par gados jaunāko – vairums zemessargu te ir līdz 30 gadu vecumam. Taču vienlīdz laipni gaidīti ir arī cilvēki līdz pat 55 gadu vecumam.

Īpaša bataljona iezīme ir arī lielais zemessargu skaits, kuri darbojas Zemessardzes Zinātnes, inovāciju un pētniecības centrā, attīstot dažādas mobilās lietotnes, dronu tehnoloģijas un kiberaizsardzību. “Nesen viens zemessargs izveidoja īpašu loģistikas platformu, lai labāk varētu pārvietot ekipējumu. Šim cilvēkam bija inženiera specializācija, kas bieži nav štata profesionālā dienesta karavīriem. Tās idejas un vēlme ir, tāpēc nereti mums jādomā, ko darīt ar visām tām idejām, ko zemessargi mums piedāvā,” stāsta majors A. Liepiņš.

Dalies ar šo ziņu