Studentu bataljona komandieris: pozitīvi pārsteidz zemessargu gatavība piedalīties mācībās

NBS
Sargs.lv
Zemessardzes mācības, Zobens
Foto: Zemessardzes mācības "Zobens 2019". Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šā gada Zemessardzes Rīgas 1. brigādes mācības “Rīgas zobens 2019” bija vienas no vērienīgākajām, kurās zemessargi pārbaudīja prasmes cīņā ar hibrīddraudiem. Mācībās plaši pārstāvēts bija arī Zemessardzes Studentu bataljons. Bataljona komandieris majors Agris Liepiņš atzīst – ar tik lielu zemessargu dalību nebija rēķinājies neviens.

Atšķirībā no profesionālās armijas Zemessardzei Latvijā ir cita specifika, tāpēc dienests ikvienu zemessargu mēģina maksimāli atbalstīt. “Vidēji mums uz mācībām ikviens zemessargs atnāk aptuveni 30 dienas gadā. It kā nav daudz, bet jāapzinās, ka zemessargiem ir arī savi civilās dzīves pienākumi. Tomēr šogad pārsteidzoši daudz zemessargu atnāca un piedalījās mācībās “Zobens”,” sacīja majors A. Liepiņš.

Lai saglabātu interesi par dienestu, pēc majora A. Liepiņa teiktā Studentu bataljonā patstāvīgi tiek domāts par ikviena zemessarga attīstību, piedāvājot jaunus kursus, kā arī veicot dažādas amata rotācijas – piemēram, norīkojot zemessargu citā specialitātē un attiecīgi viņu arī izglītojot. Šajā procesā tiek ņemta vērā arī ikviena zemessarga pašiniciatīva un vēlmes – kādus apmācību kursus apmeklēt. Šāda motivācija dienestam tiek pastāvīgi saglabāta.

Vērtējot aizvadītā mācību cikla noslēgumu operācijā “Zobens”, Studentu bataljona komandieris pauž prieku – aktivitāte bijusi ļoti liela un sniegums labs.

“Cepuri nost visiem zemessargiem, kuri ieradās! Runājot par pašām mācībām – mēs mācījāmies karot situācijās, kurās pretinieki ir civiliedzīvotāju vidū, jo šādas situācijas pasaulē notiek arvien biežāk. Šīs bija pirmās šāda veida mācības, kurās zemessargi sevi parādīja ļoti labi.”
Zemessardze, Studentu bataljons
Zemessardzes Studentu bataljona komandieris
majors Agris Liepiņš

Pēc majora A. Liepiņa teiktā - plānots, ka nākamgad bataljons saņems gan jaunus ieročus, gan ekipējumu un transportlīdzekļus, kas būtiski cels visa bataljona kaujasspējas. “Tiek piegādāti kvadracikli, bagiji un tiks attīstīta arī uguns atbalsta spēja. Tas nozīmē, ka mēs mācīsimies strādāt arī ar mīnmetējiem.  Šogad īpaša uzmanība tiks pievērsta nodaļu testēšanai. Būs treniņš pilsētvidē. Mācīsim arī štābu.  Īpašs  uzsvars būs uz tā saukto “zaļo taktiku”, sacīja majors A. Liepiņš.

Dalies ar šo ziņu