Aptauja: Lietuvas sabiedrības lielākā daļa atbalsta Vācijas brigādes izvietošanu valstī

NATO
LETA/BNS
Vācijas karavīri Lietuvā
Foto: AFP/Scanpix

Lielākā daļa Lietuvas iedzīvotāju atbalsta Vācijas brigādes izvietošanu valstī, liecina pēc Lietuvas armijas pasūtījuma veiktas aptaujas rezultāti.

82% Lietuvas iedzīvotāju atbalsta pastāvīgu Vācijas brigādes dislocēšanu Lietuvā un 83% respondentu pozitīvi vērtē Vācijas karavīrus, liecina kompānijas "Spinter tyrimai" veiktās aptaujas rezultāti.

Tam, ka Vācijas brigāde veicinās Lietuvas aizsardzības stiprināšanu, tic 76% respondentu. Vairāk nekā puse no viņiem ir pārliecināti par būtisku vācu karavīru ieguldījumu Lietuvas aizsardzības stiprināšanā.

Pēc Lietuvas armijas Stratēģiskās komunikācijas nodaļas pasūtījuma "Spinter tyrimai" aptauju veica 17.-29.novembrī.

Jau vēstīts, ka Lietuvas un Vācijas aizsardzības ministri Arvīds Anušausks un Boriss Pistoriuss pirmdien Viļņā parakstīja plānu Vācijas armijas brigādes izvietošanai Lietuvā. Plānā izklāstīti termiņi militāro vienību pārvietošanai un saistības karavīru ģimenes locekļi dzīves apstākļu nodrošināšanai.

Parakstītais plāns paredz, ka Vācijas brigādes karavīri Lietuvā ieradīsies pakāpeniski no nākamā gada un pilnībā brigāde Lietuvā tiks dislocēta līdz 2027.gadam.

Plāns paredz, ka Vācijas brigādes pamatu veidos pieci bataljoni, arī tanku un artilērijas bataljoni. Kopumā Vācija plāno Lietuvā izvietot ap 5000 karavīru un civilpersonu kopā ar ģimenes locekļiem.

Vācijas karavīri būs bāzēti Rūdninkos un Ruklā. Daļa Vācijas brigādes pārstāvju dzīvos Viļņā un Kauņā, kā arī citviet Lietuvā tiks izveidoti papildu loģistikas punkti.

Vācija vada kopš 2017.gada Lietuvā izvietoto NATO pastiprinātās klātbūtnes daudznacionālo kaujas grupu, un Lietuvā ir dislocēti apmēram 800 Vācijas karavīru. Līdz 2026.gadam to plānots integrēt jaunajā brigādē.

Dalies ar šo ziņu