NATO lidmašīnas izsekojušas liktenīgās raķetes ielidošanu Polijas teritorijā

NATO
Sargs.lv/CNN
NATO AWACS lidmašīna
Foto: Aizsardzības ministrija

NATO lidmašīnas, kas otrdien patrulējušas Polijas gaisa telpā izsekojušas Krievijā ražotās raķetes lidojuma trajektoriju Polijas teritorijā. Tā ASV raidsabiedrībai CNN pavēstījusi kāda NATO bruņoto spēku amatpersona.

“Informācija par radarā atstātajām [raķetes] pēdām tika nodota NATO un Polijai,” saka NATO spēku pārstāvis.

Sabiedroto lidmašīnas jau no Krievijas uzsāktā kara sākuma ir regulāri novērojušas Austrumeiropas gaisa telpu. Lidmašīna, kas otrdien lidoja virs Polijas, fiksēja arī situāciju Ukrainā, kuru Krievija pakļāva vienam no vislielākajām un masīvākajām raķešu apšaudēm, Ukrainas virzienā izšaujot aptuveni 100 dažāda tipa raķešu.

CNN gan norāda, ka NATO pārstāvis neatklāj sīkāku informāciju par to, kura puse tieši ir izšāvusi raķeti, kā arī vietu, no kuras tā tikusi izšauta.

"Sargs.lv" jau ziņoja, ka Polijas valdība veic izmeklēšanu un paaugstinājusi valsts bruņoto spēku kaujas gatavības līmeni pēc tam, kad Polijas pierobežas ciemā Pševoduvā, nokrītot Krievijā ražotai raķetei noticis sprādziens, kura laikā bojā gājuši divi cilvēki.

Polijas Ārlietu ministrijas paziņojumā norādīts, ka, saskaņā ar sākotnējo informāciju, ierocis ir izgatavots Krievijā. Polijas valdība šobrīd veic izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kurai valstij piederējusi izšautā raķete un vai tās izšaušana pa Polijas teritoriju ir uzskatāma par iepriekš plānotu mērķtiecīgu rīcību, vai traģisku negadījumu.

Sākotnēji izskanēja informācija, ka pie vainas varētu būt agresorvalsts Krievija, kura aizvadītajā diennaktī veica masīvus uzbrukumus Ukrainas civilajiem objektiem un kritisko infrastruktūru, tomēr Kremlis pārmetumus noliedz, sev ierastajā manierē mēģinot vainu uzvelt Ukrainai.

Agresorvalsts Kreivija un tās noziedzīgais režīms kopš 24. februāra veic visaptverošu iebrukumu Ukrainā. Krievija sava iebrukuma laikā pastrādājusi un turpina pastrādāt neskaitāmus kara noziegumus, kas faktiski klasificējami kā genocīds pret Ukrainas tautu.

Polija ir viena no visaktīvākajām Ukrainas atbalstītājām. Kopš kara sākuma Polija piegādājusi Ukrainai bruņojumu, humāno palīdzību, kā arī uzņēmusi miljoniem ukraiņu bēgļu. Polija ir arī viena no galvenajām tranzītvalstīm, no kurām Ukrainas aizstāvjiem tiek nogādāta ne tikai Rietumvalstu sagādātā humānā palīdzība, bet arī ieroči un munīcija.

Dalies ar šo ziņu