NATO Austrumu flanga valstīs ierodas ASV 101. gaisa desanta divīzijas karavīri

NATO
Sargs.lv/NewsWeek
NATO Austrumu flangā izvieto ASV 101. gaisa desanta divīzijas karavīrus
Foto: NATO Austrumu flangā izvieto ASV 101. gaisa desanta divīzijas karavīrus/Foto: @USNATO/Twitter

Šonedēļ Eiropā ierodas ASV 101. gaisa desanta divīzijas karavīri, lai sniegtu atbalstu NATO Austrumu flanga aizsargāšanā. Paziņojums par karavīru izvietošanu kontinentā seko augstas Kremļa amatpersonas teiktajam, ka Krievija ir karā ar militāro aliansi, ar to karojot Ukrainas teritorijā, raksta amerikāņu žurnāls “News Week”.

Par 101. gaisa desanta divīzijas, dēvētu arī par “kliedzošajiem ērgļiem”, izvietošanu vakar, 11. augustā, paziņoja ASV misija NATO. Paziņojumā teikts, ka uz NATO dalībvalstīm Rumāniju, Bulgāriju, Ungāriju un Slovākiju tiks nosūtīti gandrīz 2400 karavīru, lai “nomierinātu NATO sabiedrotos un atturētu pretiniekus”.

Dienu iepriekš Krievijas prezidenta štāba priekšnieka pirmais vietnieks Sergejs Kirijenko apgalvoja, ka Rietumi Ukrainā pret veic “karstu militāru operāciju" pret Krieviju.

“Mēs ļoti labi saprotam, ka Ukrainas teritorijā nekarojam ar Ukrainu un, protams, ne ar ukraiņiem. Viss NATO bloks karo pret Krieviju, Ukrainas teritorijā un ar ukraiņiem," viņa teikto citē Krievijas propagandas ziņu aģentūra “TASS”.

NATO klātbūtnes palielināšanās Eiropā notiek, pamatojoties uz bažām, ka Krievijas izraisītais karš Ukrainā varētu izplatīties arī ārpus Ukrainas robežām, potenciāli izraisot karadarbību starp 30 NATO dalībvalstu aliansi un Krievijas diktatora Vladimira Putina spēkiem. Lai gan pats V. Putins nav teicis, ka Krievija un NATO karo un oficiālas deklarācijas nav nākušas klajā, viņš pēdējos mēnešos brīdinājis, ka visas valstis, kas “radīs stratēģiskus draudus Krievijai” Ukrainas ofensīvas laikā, var sagaidīt “atbildes triecienus”.

Aprīlī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs intervijā Krievijas valsts televīzijā teica, ka, Rietumiem piegādājot Ukrainai ieročus, “NATO būtībā dodas karā ar Krieviju, izmantojot pilnvarnieku un to apbruņojot”, raksta “The Wall Street Journal”.

Trešdien S. Kirijenko arī apsūdzēja Ukrainas līderus, ka tie ļāvuši nācijai un tās tautai kļūt par NATO pilnvarnieku.

“Viņi apgādā Ukrainas teritoriju un tautu, mēģinot izveidot fundamentālu konfrontāciju starp Rietumu kopienu un Krieviju. Protams, NATO dedzīgi cīnīsies, kā viņi paši nekavējas paziņot, pret Krieviju līdz pēdējam ukrainim un bez sirdsapziņas pārmetumiem,” sacīja S. Kirijenko.

Kamēr NATO nav tieši iesaistījusies karā, dalībvalstis ir nodrošinājušas kara plosīto valsti ar visa veida palīdzību, tostarp ieročiem, piemēram, ASV piegādāto augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmu jeb HIMARS, kas pēdējā laikā ir pievērsusi lielu plašsaziņas līdzekļu uzmanību, gūstot panākumus un palīdzot Ukrainas spēkiem.

ASV armija “bļaujošos ērgļus” raksturo kā gaisa desanta divīziju, kas “atpazīstama ar nepārspējamajām gaisa uzbrukuma spējām, spēju izpildīt jebkuru kaujas vai neparedzētu uzdevumu jebkur pasaulē”.

Dalies ar šo ziņu