Rīgas ostā ieradusies NATO pirmā pastāvīgā jūras spēku grupa, apliecinot alianses klātbūtni reģionā

NATO
Sargs.lv
NATO pirmās pastāvīgās jūras spēku grupas kuģi Rīgas pasažieru ostā
Foto: NATO pirmās pastāvīgās jūras spēku grupas kuģi Rīgas pasažieru ostā/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šodien Rīgas pasažieru ostā ieradās trīs no četriem NATO pirmās pastāvīgās jūras spēku grupas (Standing NATO Maritime group one, SNMG1) karakuģiem. NATO pirmās pastāvīgās jūras spēku grupas komandieris komandors Ad van de Sande norāda – alianses un līdz ar to arī viņa vadītās kuģu grupas mērķis ir stiprināt ar NATO sabiedrotajiem, tostarp Latviju. Tikmēr SNMG1 vizīte Latvijā ir ne tikai kā daļa kuģu grupas operācijas Baltijas jūrā, bet arī apliecinājums vienības un NATO klātbūtnei reģionā un gatavībai uzturēt drošību un aizsardzību Baltijas jūras ūdeņos, kas vieno sešas alianses dalībvalstis.

NATO pirmās pastāvīgās jūras spēku grupa ir starptautiska vienība, kuras sastāvā ir Nīderlandes fregate “HNLMS De Zeven Provinciën”, Vācijas korvete “FGS Erfurt” un Kanādas fregate “HMCS Halifax”, kas ieradušās Latvijā, kā arī grupas sastāvā ir Dānijas fregate “HDMS Peter Willemoes”.

Image
NATO pirmās pastāvīgās jūras spēku grupas Kanādas fregate “HMCS Halifax”/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
NATO pirmās pastāvīgās jūras spēku grupas Kanādas fregate “HMCS Halifax”/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

SNMG1 vizītē Latvijā uzturēsies līdz 25. aprīlim. Komandors A. Van de Sande norāda – viņa vadītās NATO kuģu grupas operācijas uzdevumos, esot Baltijas jūrā, ietilpst arī vizītes, tostarp arī Rīgā. Tikmēr kuģu grupas esošo karakuģu un tās apkalpes galvenais uzdevums ir aizsargāt sabiedrotos, citus kuģus un nodrošināt drošību sabiedroto valstu ūdeņos.

Vizītes galvenais mērķis ir stiprināt mūsu saites ar NATO sabiedrotajiem, tostarp Latviju, vienlaikus mūsu vizīte apliecina alianses klātbūtni Baltijas jūras reģionā un NATO gatavību uzturēt drošību un aizsardzību šajos ūdeņos. Jāatzīmē, ka Baltijas reģions ir ļoti būtisks NATO un Rietumeiropai, un šī iemesla dēļ arī esam šeit. Turklāt Baltijas jūras krastos atrodas sešas NATO dalībvalstis, līdz ar to mūsu un alianses klātbūtnes demonstrēšana šajā jūrā ir īpaši būtiska
NATO pirmās pastāvīgās jūras spēku grupas komandieris
komandors Ad van de Sande

SNMG1 komandieris arī atzīmē, ka vairākkārt viņa vadītā grupa ir sadarbojusies arī ar Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Jūras spēkiem, turklāt ļoti veiksmīgi, un to vienība darīs arī nākamnedēļ.

Image
NATO pirmās pastāvīgās jūras spēku grupas Nīderlandes fregate “HNLMS De Zeven Provinciën”/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
NATO pirmās pastāvīgās jūras spēku grupasNīderlandes fregate “HNLMS De Zeven Provinciën”/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Komentējot, vai Krievijas izraisītais karš Ukrainā mainījis arī Komandors A. Van de Sande vadītās kuģu grupas dienas kārtību, uzsver – NATO ir ļoti stingri nosodījusi Krievijas iebrukumu Ukrainā. Reaģējot uz šo karadarbību, NATO kopumā ir palielinājusi savas reaģēšanas spējas. Tikmēr, ņemot vērā, ka NATO pirmās pastāvīgās jūras spēku grupa ir jau ar augstu reaģēšanas spēju, šīs vienības ikdiena un mācību ritms diži nemainījās. Vienlaikus gan, kā atzīst komandors – notiekošais Ukrainā ir ietekmējis gan viņa komandu, gan arī cilvēkus viņu valstīs, un ir jūtama gan lielāka spriedze, gan bažas. Tiesa – tieši šī iemesla dēļ kuģu grupa arī atrodas Baltijas reģiona ūdeņos.

“Tas ir briesmīgi, kas šobrīd notiek Ukrainā un es ļoti jūtu līdzi Ukrainas cilvēkiem, kuri šobrīd cieš. Es arī ļoti cieši sekoju līdzi Ukrainā notiekošajam, tāpat kā visa komanda. Tiesa, šobrīd tas nav ieviesis izmaiņas mūsu ikdienas operācijās un uzdevumos – mēs esam augstas gatavības vienība, esam vienmēr klātesoši, veicam nepārtrauktus vingrinājumus un uzturam savu gatavību. Protams, notiekošas liek mums uztraukties vairāk nekā iepriekš, kad Ukrainā nebija izvērsts šis pilna mēroga uzbrukums. Līdz ar to uz kuģiem noteikti ir jūtama lielāka spriedze, ko izjūtu gan komanda, gan arī mūsu cilvēki mājās. Bet tā ir daļa darba un tāpēc esam šeit,” saka komandors.
Image
Kaujas helikopters, kas atrodas uz SNMG1 Nīderlandes fregates “HNLMS De Zeven Provinciën”
Kaujas helikopters, kas atrodas uz SNMG1 Nīderlandes fregates “HNLMS De Zeven Provinciën”/Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

SNMG1 ir viena no četrām NATO pastāvīgajām jūras spēku grupām. NATO pastāvīgās jūras spēku grupas veido NATO Reaģēšanas spēku jūras komponenti, kas darbojas kā tūlītējas reaģēšanas spēki, spējot nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā. NATO pastāvīgo jūras spēku grupu uzdevums ir nodrošināt aliansi ar pastāvīgām jūrā esošām operāciju spējām, esot gatavībā veikt misijas miera un krīzes laikā. Piedaloties sabiedroto valstu jūras spēku kopējos treniņos un apmācībās tiek uzturēta dalībvalstu jūras spēku gatavība, veicināta sadarbība un  savietojamība jūras operācijās.

Dalies ar šo ziņu