NATO kuģi Baltijas jūrā veic regulāras operācijas un mācības

NATO
Sargs.lv/mc.NATO.int
kuģi
Foto: NATO Jūras spēku pavēlniecība

NATO jūras spēku kuģu klātbūtne Baltijas jūrā ir pastāvīga, lai veiktu atturēšanas pasākumus un gādātu par drošību. Kuģi no NATO pirmās pastāvīgās jūras grupas (SNMG1) un NATO pirmās pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) Baltijas jūrā regulāri piedalās vingrinājumos, kā arī veic dežūras.

NATO pirmās pastāvīgās jūras grupā ietilpst Vācijas kara kuģi “FGS Berlin” un “FGS Erfurt”, Dānijas kuģis “HDMS Peter Willemoes” un Lielbritānijas kuģis “HMS Northumberland”, savukārt grupas flagkuģis ir Nīderlandes kara flotes “HNLMS De Zeven Provincien”, jo Nīderlande ir šīs grupas vadošā valsts.

Savukārt NATO pirmajā pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā, kuru vada Igaunijas Jūras spēku virsnieks Ots Lānemets (Ott Laanemets) ir Latvijas Jūras spēku kuģis “Virsaitis”, Beļģijas kuģis “BNS Lobelia”, Vācijas kuģis “FGS Bad Bevensen”, Igaunijas kuģis “ENS Sakala” Lielbritānijas Karaliskās flotes kuģis “HMS Grimsby”, Nīderlandes kuģis “HNLMS Schiedam” un Norvēģijas mīnu meklētājs “HNOMS Hinnoy”.

NATO pirmās pastāvīgās jūras pretmīnu grupas kuģi ir  pastāvīgā gatavībā tūlītēji reaģēt un piedalīties zemūdens mīnu meklēšanā un iznīcināšanā, uzlabojot kuģošanas drošību jūrā

SNMG1 un SNMCMG1 ir divas no četrām NATO kuģu grupām, kuras veido kara kuģi no dažādu sabiedroto valstu jūras spēkiem. Tie ir arī daļa no NATO ļoti augstas gatavības vienotajiem operatīvajiem spēkiem (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF), kas gatavi reaģēt uz apdraudējumiem NATO valstu teritoriālajos ūdeņos, gādājot par reģionālo drošību un stabilitāti.

Dalies ar šo ziņu