NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas kuģus komandēs Igaunijas Jūras spēku virsnieks

NATO
Sargs.lv/MC.NATO.int
NATO
Foto: SNMCMG1 komandieris Igaunijas Jūras spēku virsnieks Ots Lānemets/Foto: mc.nato.int

NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) komandiera amatā stājies Igaunijas Jūras spēku pārstāvis Ots Lānemets (Ott Laanemets), nomainot līdzšinējo komandieri – Polijas Jūras spēku komandkapteini Mihalu Džuganu (Michal Dziugan).

Polija šos pienākumus veica kopš 2021. gada 2. oktobra, šajā laikā ar grupas kuģiem nokuģojot vismaz 7000 jūras jūdzes garus pārbraucienus. Grupas kuģi apmeklēja un piestāja 13 ostās deviņās valstīs, demonstrējot NATO klātbūtni Baltijas un Ziemeļjūras reģionā. Kuģi piestāja arī vairāku NATO partnervalstu, piemēram, Zviedrijas ostās, kā arī veica kopīgus vingrinājumus ar sauszemes spēku vienībām, piemēram, Lietuvā izvietoto NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu.

Viena no kuģu grupas lielākajām un nozīmīgākajām aktivitātēm pērnā gada nogalē bija no 29. novembra līdz 9. decembrim Irbes jūras šaurumā notiekošās ikgadējās militārās mācības “Hodops” (Historical Ordnance Disposal Operation). To galvenais uzdevums ir atrast un neitralizēt Pirmā un Otrā pasaules kara laika atstātos sprādzienbīstamos priekšmetus Irbes jūras šaurumā, lai uzlabotu kuģošanas drošību Baltijas jūrā, kā arī pilnveidotu SNMCMG1 sastāvā esošu kuģu iemaņas mīnu neitralizēšanas operācijās.

“Katra organizācija ir tik spēcīga, cik cilvēki, kas to veido. Mums veicās ar personāla un vadības komandu, veiktu uzdevumus un stiprinātu sadarbību,” saka NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas aizejošais komandieris.

Tāpat 2021. gadā SNMCMG1 grupas kuģi piedalījās arī vairākās citās nozīmīgās jūras mācībās. Piemēram, 9. septembrī Baltijas jūrā notika mācības “Passex”, kurās piedalījās arī Latvijas Jūras spēku Patruļkuģu eskadras patruļkuģi P-05 “Skrunda”, P-06 “Cēsis un SNMG1 kuģi – Portugāles fregate “Corte Real” un Kanādas fregate “Toronto”. Mācību laikā tika veikti navigācijas un komunikāciju treniņi un kuģu kopēja manevrēšanu, kā arī pretgaisa aizsardzības treniņi.

NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas jaunais komandieris O. Lānemets šos pienākumus veiks visu 2022. gadu kuģu grupas. Grupā ietilpst arī NBS Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras štāba un apgādes kuģis A-53 “Virsaitis”, kura pavadīšanas ceremonijas uz dežūru notika šī gada 8. janvārī Liepājā.

Štāba un apgādes kuģis A-53 “Virsaitis” dežūru veiks tā komandiera komandleitnanta Alekseja Jevstigņejeva vadībā. Dežūras aktīvā fāze Baltijas jūrā un Ziemeļjūrā ilgs līdz šā gada jūnijam.

 “Esmu gandarīts uzņemties SNMCMG1 vadību. Pirms manis šos pienākumus veikuši arī citi Igaunijas Jūras spēku virsnieki, un tas palīdzējis arī mūsu nacionālās jūras flotes attīstībā, ciešāk integrējoties ar NATO sabiedrotajiem. Kopš šīs kuģi grupas dibināšanas 1973. gadā galvenie uzdevumi palikuši nemainīgi – nodrošināt aliansei nekavējošus mīnu meklēšanas pasākumus un spējas, stiprinot sabiedroto sadarbību,” viņš sacīja.

Dalies ar šo ziņu