ASV oficiāli brīdina NATO un Baltijas valstis par iespējamiem Krievijas kiberuzbrukumiem

NATO
Sargs.lv/LRT.lt
Kiberuzbrukums
Foto: Foto: Pixabay.com

Šonedēļ ar NATO štābā Briselē viesojas ASV prezidenta nacionālā drošības padomnieka vietniece kiberdrošības jautājumos Anne Noibergere (Anne Neuberger), lai palīdzētu ASV sabiedrotajiem sagatavoties iespējamiem Krievijas kiberuzbrukumiem, kas būtu vērsti gan pret Ukrainu, gan Rietumiem. ASV nacionālās drošības padomnieka vietniecei vizītes laikā paredzētas tikšanās arī ar Baltijas kiberdrošības dienestu vadītājiem, ziņo Lietuvas sabiedriskais medijs “LRT.lt”.

Saskaņā ar ASV izlūkdienesta vērtējumu, iespējamo Krievijas iebrukumu Ukrainā pilnīgi noteikti ievadīs kiberuzbrukumi Ukrainas stratēģiskajai infrastruktūrai, tostarp elektropārvades tīklam, sakaru sistēmām un valsts pārvaldes iestāžu interneta vietnēm.

“Mēs par to jau esam brīdinājuši vairākus mēnešus, gan publiskajā komunikācijā, gan privātajās sarunās, ka kiberuzbrukumi būs pamatā Krievijas centieniem destabilizēt un situāciju Ukrainā, lai sagatavotu augsni tālākajam iebrukumam,” žurnālistiem atzina A. Noibergere.

“Krievija labi saprot, ka iznīcinot, vai padarot darboties nespējīgu kritisko infrastruktūru, tā var palielināt savu spiedienu uz upurvalsts valdību, bruņotajiem spēkiem un sabiedrību, panākot Krievijas mērķu īstenošanu,” viņa sacīja.

A.Noibergere atgādināja, ka izvadītajā desmitgadē Krievija vairākkārt izmantojusi kiberuzbrukumus kā daļu no sava “spēka projekcijas”. Arī pagājušajā mēnesī Krievijas hakeri uzlauza desmitiem Ukrainas valdības mājaslapu.

Pēc viesošanās NATO štābā, ASV drošības padomnieka vietniece dosies uz Poliju, lai tiktos ar Baltijas valstu kiberdrošības dienestu vadītājiem.

“Krievijai kiberuzbrukumi ir viens no galvenajiem tās spēka realizācijas elementiem. [..] Tādējādi šī vizīte ļauj gan runāt ar sabiedrotajiem par kiberdrošības noturības veicināšanu, kā arī akcentēt NATO apņēmību stiprināt alianses dalībvalstu noturības spējas šajā jomā, viņa teica.

“Īpaša tikšanās ar Polijas un Baltijas valstu pārstāvjiem nepieciešama, jo šīs valstis atrodas NATO Austrumu flangā. Tādējādi mēs atzīstam, ka šajā gadījumā mums par tām ir īpašas bažas,” atzina A. Noibergere.

“LRT.lt” atgādina, ka saskaņā ar ASV laikraksta “New York Times” ziņoto, aizvadīto nedēļu laikā ASV Ukrainā nemanāmi ievedusi īpaši apmācītas speciālistu grupas, kuru uzdevums ir uzlabot Ukrainas kiberaizsardzības spējas. Tāpat sagaidāms, ka šie speciālisti varētu veikt priekšdarbus kiberdrošības stiprināšanā arī NATO Austrumu flanga valstīs.

Dalies ar šo ziņu