“Twitter” izveidoti viltus profili jeb dezinformācijas “troļļi” ar mērķi šķelt Baltijas valstis

Ārvalstīs
Sargs.lv/Markian Kuzmowycz/Twitter
"Twitter" ekrānšāviņš ar viltus profiliem
Foto: "Twitter" ekrānšāviņš ar viltus profiliem Markian Kuzmowycz/Twitter

Arvien vairāk pieaug dezinformācijas izplatība, kura vērsta, lai šķeltu Eiropas Savienības un NATO dalībvalstis. Šī gada janvārī izveidoti vairāki desmiti “Twitter” viltus konti, kuri ar automatizētu rīku palīdzību šķietami piedalās diskusijās saistībā ar Baltijas valstīm, tā mikroblogošanas vietnē “Twitter” informēja dezinformācijas un kiberdrošības analītiķis Markians Kuzmovičs (Markian Kuzmowycz).

Eksperts ir novērojis vairākus desmitus pavisam nesen izveidotu “Twitter” lietotāju, kuri dažu stundu laikā ir radījuši vairāk nekā 2000 ierakstus, kas satur Krievijas iepriekš izplatītās dezinformācijas vēstījumus.

Lielākā daļa no tiem ir ļoti līdzīgi vai pat identiski pārkopēti, kas liek pamatoti domāt, ka tie visi ir savā starpā saistīti, tie ir vienas un tās pašas “troļļu fermas” pārstāvji.
Image
dezinformācija
Foto: "Twitter" ekrānšāviņš ar viltus profiliem Markian Kuzmowycz/Twitter

Analizējot šos ierakstus, M. Kuzmovičs ievērojis, ka viltus profili automātiski atbild uz citu īstu “Twitter” lietotāju ierakstiem, kuri satur ar Krievijas radīto krīzi saistītus atslēgasvārdus – diplomāts, evakuācija, Ukraina u.c. Šādas darbības tiek realizētas, lai neuzmanīgākie mikroblogošanas vietnes lietotāji tiktu apmānīti ar mērķi ietekmēt viņu domāšanu par sabiedrības procesiem.

Papildus konti nevieš uzticību arī to profila bilžu izvēles dēļ. Vairākos gadījumos bildēs ir attēloti mazi bērni, kuri diezgan apšaubāmi varētu spriest par ASV ietekmi Lietuvas politiskajā telpā.

Arī  Rīgā izvietotā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts savā ierakstā vietnē "Twitter" norāda - šis ir kārtējais "botnets", kas mēģina sēt paniku un troļļot, šoreiz attiecībā uz Baltijas valstīm. "Domāju, tuvākajā laikā dezinformācijas apjoms pieaugs," viņš raksta.

Dalies ar šo ziņu