Dānijas iznīcinātāji ārpus kārtas atgriežas NATO Baltijas gaisa patrulēšanas operācijā

NATO
Sargs.lv/ac.NATO.int
F-16
Foto: Dānijas Karalisko gaisa spēku iznīcinātājs "F-16"/Dānijas Gaisa spēki

Dānija gatavo četrus savus iznīcinātājus “F-16”, ko ārpus kārtas plāno izvietot Šauļu bāzē Lietuvā, lai atbalstītu NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas operāciju. Dānijas gaisa kuģi gaisa patrulēšanā Baltijas reģionā jau piedalījās pirms nepilniem diviem mēnešiem, taču Krievijas agresīvās un neprognozējamās uzvedības dēļ lēma nākt palīgā šobrīd rotācijā esošajiem Polijas un Beļģijas gaisa spēkiem. NATO sabiedrotie norāda – tas ir būtisks ieguldījums NATO kolektīvajā aizsardzībā, īpaši NATO ziemeļaustrumu flangā.

Jau ziņots, ka, atbildot uz ģeopolitiskajiem draudiem, lai pastiprinātu Baltijas reģiona drošību, Dānija papidlus jau esošajiem NATO spēkiem uz Baltiju nosūta četrus iznīcinātājus “F-16” un fregati patrulēšanai Baltijas jūrā.

Dānija ir skaidri norādījusi, ka šī papildu spēku izvēršana notiek saistībā ar pašreizējo drošības krīzi, ko izraisījusi Krievijas militāro spēku masveida savilkšana Ukrainas tuvumā.

Iznīcinātāji un aptuveni 70 darbinieku liels personāls atradīsies Šauļu bāzē Lietuvā, no kurienes pacelsies, reaģējot uz neidentificētiem gaisa kuģiem Baltijas gaisa telpā un tās tuvumā.

Image
F-16
Dānijas Karalisko gaisa spēku iznīcinātājs "F-16". Foto: Dānijas gaisa spēki

Patrulēšanā esošie NATO iznīcinātāji, saņemot signālu no NATO Apvienotā gaisa operāciju centra Uedemā, Vācijā, ir gatavi pacelties dažu minūšu laikā, lai pārtvertu neidentificētu lidaparātu Baltijas gaisa telpā.

Lai gan NATO sākotnējā Baltijas gaisa satiksmes politikas misija 2004. gadā sākās ar vienu iznīcinātāju Lietuvā, alianse 2014. gadā ieviesa pastiprinātu gaisa satiksmes politiku, palielinot aizsardzības spējas līdz pat trim papildu atlidojumiem no Igaunijas, Lietuvas un Polijas. Sabiedroto gaisa pavēlniecība Ramšteinā, Vācijā, pārrauga misiju, un dažādi valstu ieguldījumi tiek taktiski kontrolēti un tiek pārvaldīti alianses ziemeļu KAOKĀ.

NATO Baltijas gaisa patrulēšana  jeb alianses dalībvalstu suverēnās gaisa telpas integritātes nodrošināšana ir pastāvīgs miera laika uzdevums, kas veicina NATO kolektīvo aizsardzību un vajadzība gadījumā sniedz atbalstu arī civilajām lidmašīnām.

NATO Gaisa patrulēšanas operācijā esošie sabiedroto valstu iznīcinātāji šos patrulēšanas pienākumus veic rotācijas kārtībā, kas parasti svārstās no trīs līdz sešiem mēnešiem.

Par Baltijas gaisa telpas drošību šobrīd gādā Polijas un Beļģijas gaisa spēku iznīcinātāji “F-16”, kas gatavi pacelties gan no Šauļu aviācijas bāzes Lietuvā, gan  Emari bāzes Igaunijā. Tagad viņiem atbalstā nākuši arī Dānijas Karaliskie gaisa spēki un to personāls.

Dalies ar šo ziņu