NATO iznīcinātāji Baltijas gaisa telpas tuvumā nedēļas laikā pārtvēruši divas Krievijas lidmašīnas

NATO
Sargs.lv/ERR.ee
Polijas gaisa spēki
Foto: Polijas Gaisa spēku iznīcinātāji "F-16". Foto: Polijas Gaisa spēki

NATO Baltijas gaisa patrulēšanas operācijā esošie iznīcinātāji pagājušajā nedēļā pacēlušies divas reizes, lai pārtvertu Krievijas militāros lidaparātus, kuri nesaskaņoti lidoja virs Baltijas jūras, ziņo Lietuvas Aizsardzības ministrija.

14. decembrī NATO lidmašīnas pavadīja Krievijas transporta lidmašīnu “Antonov An-12”. Lai gan lidmašīna atradās starptautiskajā gaisa telpā un bija ceļā no Kaļiņingradas uz “kontinentālo” Krieviju, tās apkalpe nebija izpildījusi divus no trim standarta kritērijiem starptautiskās aviācijas jomā – nebija iesniegts pirmslidojuma plāns, kā arī netika uzturēti radiosakari. ar vietējo gaisa satiksmes vadību. Par spīti tam lidaparātam tomēr bijis funkcionējošs transponders atpazīstamā frekvencē.

Tāpat, lidojot pretējā virzienā, tika pārtverta arī Krievijas lidmašīna “Tupolev Tu-134”. Tai nebija iesniegts pirmslidojuma plāns, lai gan tika izpildītas retranslatoru un radiosakaru prasības.

Uz šiem apdraudējumiem reaģēja Šauļu bāzē Lietuvā esošie iznīcinātāji, jo, tā kā Krievijas lidmašīnas bieži lido gaisa telpā starp Kaļiņingradu un Krievijas Federāciju, tad no Lietuvas tās sasniedzamas visātrāk.

Vēl viens iecienīts punkts, kur bieži tiek pārtvertas Krievijas lidmašīnas, ir virs Igaunijas neapdzīvotās Vaindloo salas Somu līcī, dažreiz tās pat mēdz ielidot Igaunijas gaisa telpā.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka NATO Baltijas gaisa patrulēšanā no Šauļu aviācijas bāzes Lietuvā šobrīd rotācijas kārtībā operē Polijas iznīcinātāji “F-16”, savukārt Emari bāzē Igaunijā pašlaik atrodas Beļģijas Gaisa spēku personāls, kas patrulēšanu veic arī ar iznīcinātājiem “F-16”.

NATO Baltijas gaisa patrulēšana  jeb alianses dalībvalstu suverēnās gaisa telpas integritātes nodrošināšana ir pastāvīgs miera laika uzdevums, kas veicina NATO kolektīvo aizsardzību un vajadzība gadījumā sniedz atbalstu arī civilajām lidmašīnām. Patrulēšanā esošie NATO iznīcinātāji, saņemot signāli no NATO Apvienotā gaisa operāciju centra Uedemā, Vācijā, ir gatavi pacelties dažu minūšu laikā, lai pārtvertu neidentificētu lidaparātu Baltijas gaisa telpā.

Dalies ar šo ziņu