NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanu no Emari bāzes Igaunijā sāk Beļģijas Gaisa spēku iznīcinātāji

NATO
Sargs.lv/ac.NATO.int
Baltijas gaisa patrulēšana
Foto: Foto: Igaunijas Gaisa spēki

NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas pienākumus no Itālijas rotācijas kārtībā pārņēmuši Beļģijas Gaisa spēki, ar saviem iznīcinātājiem “F-16” Emari bāzē Igaunijā nomainot itāļu “Eurofighters”.

Šī Emari gaisa spēku bāzē šogad ir jau ceturtā rotācija, un pasākumā piedalījās gan ienākošo un misiju pabeigušo gaisa spēku pārstāvji, gan NATO Apvienoto gaisa operāciju centra, gan uzņemošās valsts – Igaunijas – aizsardzības nozares augstākā vadība, tai skaitā Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālleitnants Martins Herems.

Kā norāda Uedemā, Vācijā izvietotā NATO Apvienoto gaisa operāciju centra komandieris ģenerālmajors Harolds van Pī (Harold van Pee), viņš ir lepns par sasniegto šīs NATO gaisa telpas uzraudzības operācijā. “Joprojām atceros 2004. gadu, kad biju NATO pirmās Baltijas gaisa telpas patrulēšanas komandieris Šauļu aviācijas bāzē kaimiņvalstī Lietuvā. Esmu patīkami pārsteigts, redzot, kā šī operācija ir attīstījusies visās trijās Baltijas valstīs. Atzinīgi vērtēju arī NATO spēju pastāvīgo paplašināšanos,” viņš sacīja.

Image
Baltijas gaisa patrulēšana
Foto: Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālleitnants M. Herems pateicas Itālijas Gaisa spēkiem par dienestu. Foto: Igaunijas Gaisa spēki
Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālleitnants M. Herems pateicas Itālijas Gaisa spēkiem par dienestu. Foto: Igaunijas Gaisa spēki

Turpmākos mēnešus par Baltijas valstu gaisa telpas drošību gādās Beļģijas Gaisa spēki, lidmašīnas un personālu bāzējot Emari bāzē. Kopumā operācijā iesaistīta ap 60 cilvēku liela komanda no Beļģijas Gaisa spēku 10. un 2. taktiskās vienības. Kopš misijas sākuma Beļģija Baltijas gaisa patrulēšanas vadošā valsts bijusi sešas reizes un divas reizes operējusi tieši no Igaunijas gaisa bāzes.

Igaunijas Aizsardzības ministrijas pastāvīgais sekretārs Kusti Salms, norādīja – bez vārdiem saprotams, ka šī NATO Baltijas gaisa patrulēšana ir ļoti būtiska atturēšanas operācija gan Igaunijas un visas Baltijas gaisa telpas kontrolei un aizsardzībai, kā arī NATO gaisa telpas integritātei.

“Mēs dzīvojam sarežģītā laikā. Pie NATO robežām, netālu no šejienes, turpinās bīstamas politiskās spēles. Ir skaidrs, ka šis ir hibrīduzbrukums, kurā cilvēki tiek apbruņoti pret mūsu sabiedrotajiem un kaimiņiem. Šādu krīzi nevar atrisināt ar artilēriju, kuģiem vai kara lidmašīnām, taču mēs nepakļausimies šantāžai. Jūsu misija veicina NATO atturēšanas politiku, kas novērš militārus konfliktus,” viņš piebilda.
Image
Baltijas gaisa patrulēšana
Foto: Beļģijas Gaisa spēku iznīcinātājs "F-16". Foto: Martin Gillet
Beļģijas Gaisa spēku iznīcinātājs "F-16". Foto: Martin Gillet

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka, savukārt NATO Baltijas gaisa patrulēšanas pienākumus no Šauļu bāzes Lietuvā novembra beigās sāka pildīt Polijas Gaisa spēki ar četriem iznīcinātājiem "F-16" un līdz pat 150 cilvēku lielu personālu. Pirms tam no Lietuvas operēja Dānijas un Portugāles iznīcināji.

NATO Baltijas gaisa patrulēšana  jeb alianses dalībvalstu suverēnās gaisa telpas integritātes nodrošināšana ir pastāvīgs miera laika uzdevums, kas veicina NATO kolektīvo aizsardzību un vajadzība gadījumā sniedz atbalstu arī civilajām lidmašīnām. Patrulēšanā esošie NATO iznīcinātāji, saņemot signāli no NATO Apvienotā gaisa operāciju centra Uedemā, ir gatavi pacelties dažu minūšu laikā, lai pārtvertu neidentificētu lidaparātu Baltijas gaisa telpā.

Jau ziņots, ka Krievijas lidmašīnas, tai skaitā arī kaujas, regulāri pietuvojas Baltijas gaisa telpai, par to iepriekš nebrīdinot. Vairumā gadījumu tās lido bez saskaņota lidojumu plāna un par saviem manevriem neinformē reģionālos gaisa kontroles centrus, kā tas būtu jādara.

Dalies ar šo ziņu