NATO StratCom konkursā apkopo stratēģiskās komunikācijas krīžu scenārijus mācību izstrādei

NATO
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: imago images/blickwinkel/Scanpix

Kā mākslīgais intelekts pārņems pasauli, kā gāzt valdību, iekarot valstis, prasmīgi izplatīt dezinformāciju un sašūpot pasaules ģeopolitikas kārtību – ar šādiem potenciālajiem stratēģiskās komunikācijas krīžu scenārijiem dalīties aicināja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs. Centra Izglītības un mācību nodaļas štāba virsnieks, pulkvežleitnants Soenke Niedringhaus “Sargs.lv” stāsta – iniciatīvas mērķis ir konkursa veidā stimulēt radošu stratēģiskās komunikācijas apmācības vingrinājumu scenāriju ideju rašanos. Galu galā – laba vingrinājuma pamatā ir inovatīvs un vienlaikus reālistisks scenārijs. Trīs labākie scenāriji tiks pilnveidoti un modelēti divu dienu ilgā stratēģiskās komunikācijas simpozijā Varšavā, bet pēcāk jau reāli iestrādāti stratēģiskās komunikācijas apmācības vingrinājumos.

NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs ir daudznacionāla organizācija, kas darbojas stratēģiskās komunikācijas jomā - pēta, analizē, izstrādā inovatīvus rīkus stratēģiskās komunikācijas prasmju attīstībai, kā arī izglīto dažādu valstu vadības un sabiedrību kopumā par stratēģiskās komunikācijas nozīmi.  Iestāde atbalsta NATO un sabiedroto valstu civilās un militārās institūcijas, lai tās labāk izprastu un uzlabotu to stratēģiskās komunikācijas spējas. Savukārt pulkvežleitnanta S. Niedringhaus pārstāvētā nodaļa sniedz atbalstu individuālajā un kolektīvajā stratēģiskās komunikācijas apmācībā un vingrinājumu izstrādē.

Viņš stāsta – lai arī NATO institūcijās norisinās dažādas apmācības, tās lielākoties fokusētas uz augstas intensitātes operācijām vai konfliktiem, nevis uz stratēģisko komunikāciju kā spēju vai stratēģiskās komunikācijas draudiem un izaicinājumiem. Saskatīta nepieciešamība pilnveidot stratēģiskās komunikācijas apmācības jomu, tā arī radusies ideja par scenāriju konkursu.

“Mūsdienās atrodamies nepārtrauktas stratēģiskas konkurences situācijā hibrīda draudu vidē, tāpēc šajā konkursā meklējām scenārijus, kas atspoguļotu tieši šādas situācijas. Aicinājām konkursa dalībniekus ieskatīties nākotnē, būt radošiem un izveidot scenārijus, kas nākotnē, balstoties uz to, ko pašlaik zinām un novērojam publiskajā telpā, varētu būt reāli nacionāli vai globāli izaicinājumi,” stāsta pulkvežleitnants.

Iesūtīt scenārijus tika aicināts ikviens – gan nozares eksperti, akadēmiķi, pētnieki un militārpersonas, gan arī civilie sabiedrības locekļi. Īpaša interese bijusi par jauniešu auditoriju un kādi, viņuprāt, ir nākotnes draudi, jo jaunākā paaudze īpaši daudz laika pavada, patērējot sociālo mediju saturu, kurš bieži vien tiek izmantots kā rīks, lai ietekmētu sabiedrības viedokli par aktuālām norisēm.

Kopumā tika saņemti vairāk nekā 50 scenāriji. S. Niedringhaus saka – tas bijis liels pārsteigums, jo centrs rēķinājies ar desmit līdz 15 scenārijiem.

“Iesūtītie scenāriji bija ļoti, ļoti labi, un tiešām priecājāmies par izstrādāto darbu kvalitāti. Esam neizsakāmi pateicīgi par katra dalībnieka ieguldījumu šo scenāriju tapšanā,” pauž pulkvežleitnants.

Iesūtītās scenāriju koncepcijas vērtēja pēc četriem galvenajiem kritērijiem. Pirmkārt, tika vērtēta scenārija atbilstība stratēģiskās komunikācijas konceptam. Otrkārt, līdzība draudu scenārijiem reālajā vidē. Tas bijis viens no svarīgākajiem vērtēšanas kritējs, jo prioritāri gaidīti scenāriji, kas saistās ar hibrīda draudiem – aktuālu apdraudējuma modeli, ko bieži vien pielieto agresori.

Scenārijos vērtēts arī radošums un tālredzība attiecībā uz “spēlētājiem un sižetu”. Kā saka S. Niedringhaus – ja vēlamies nodrošināt kvalitatīvu stratēģiskās komunikācijas apmācību, ir labi, ja tās scenārijs ir satraucošs. Pēdējais, bet viens no svarīgākajiem vērtēšanas kritērijiem bija iespējas scenāriju izmantot apmācības nolūkos un realizēt vingrinājumos. Pulkvežleitnants piebilst, ka daži saņemtie scenāriji bijuši patiesi interesanti un radoši, bet, raugoties no vingrinājumu skata punkta, nebija īsti skaidrs kā tos īstenot.

S. Niedringhaus norāda, ka bija ļoti grūti izvēlēties tikai trīs labākos scenāriju autorus, kuri saņems konkursa balvu – iespēju piedalīties simpozijā par scenāriju un vingrinājumu izveidi Varšavā, Polijā š.g. 25. un 26. novembrī. Viņš piebilst, ka, raugoties uz iesūtīto scenāriju kvalitāti, uz šo simpoziju doties varētu vismaz 25 konkursa dalībnieki. Tas gan nav iespējams ierobežotā laika un arī vietas dēļ, tomēr iesūtītie scenāriji netiks aizmirsti, jo ir cerība tos izmantot, realizējot citus simpozijus.

Image
NATO StratCom simpozijs par scenāriju un vingrinājumu izveidi. Foto: NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs
Foto: NATO StratCom simpozijs par scenāriju un vingrinājumu izveidi. Foto: NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs
NATO StratCom simpozijs par scenāriju un vingrinājumu izveidi. Foto: NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs

Daloties, kurš scenārijs bijis visinteresantākais, pulkvežleitnants stāsta – visvairāk uzmanību piesaistījuši scenāriji par mākslīgo intelektu. Tajos galvenokārt tika izklāstīts, kādu lomu mākslīgais intelekts varētu spēlēt nākotnē, tam pārņemot teju visus komunikācijas līdzekļus un platformas.

“Aizraujošākais scenārijs bija pielīdzināms filmai “Terminators”, kur mākslīgais intelekts apdraud visu pasauli. Diemžēl, tas neuzvarēja, jo to no vingrinājuma realizēšanas viedokļa būtu ļoti grūti īstenot. Tomēr mēs pie tā strādājam un, iespējams, nākotnē to varēsim īstenot. Patiesi ceru, kas tas izdosies. Esmu pārliecināts, ka to realizēt būtu ļoti interesanti arī mūsu tehnoloģiju nodaļai,” norāda S. Niedringhaus.

Saņemti arī ļoti reālistiski scenāriji, kas pietuvināti pašreiz notiekošajam pasaulē, piemēram, par hibrīda draudiem, kas atspoguļo migrācijas krīzi, valstu vai reģionu ieņemšanu, naidīgu valstu iejaukšanos citu valstu darbībās, vēlēšanu manipulācijas vai dezinformācijas izplatīšanu.

Skaidrojot, kā šie scenāriju koncepti tiks izmantoti tālāk, Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra pārstāvis stāsta, ka, pirmkārt, izvēlētos trīs scenārijus, to autori prezentēs simpozijā par stratēģiskās komunikācijas scenāriju un vingrinājumus izstrādi, kurā piedalīsies arī ES izveidotās "East StratCom Task Force" komanda, Skandināvijas valstu stratēģiskās komunikācijas pārstāvji, kā arī Vācijas kiberpavēlniecības eksperti.

“Mūsu mērķis ir savest šīs abas puses kopā –scenāriju ideju autorus un ekspertus. Konkursa uzvarētāji prezentēs savus darbus, tos apspriedīs un pilnveidos kopā ar ekspertiem, lai tos pēc simpozija jau noslīpētus varētu realizēt gan stratēģiskās komunikācijas apmācības vingrinājumos, gan arī informācijas vides simulācijas programmatūrā, pie kuras šobrīd norit darbs. Mums kā centra Izglītības un mācību nodaļai ir svarīgi izmantot šīs lieliskās idejas, tās iestrādājot iespējami dažādākos vingrinājumos,” skaidro pulkvežleitnants.

Informācijas vides simulācijas platforma ir pavisam jauns vingrinājumu veids. Tā sniegs iespējas daudz labāk apmācīt medijpratībā, piemēram, simulējot auditorijas reakciju uz dažāda veida dezinformācijas operācijām.

“Tas, ko mēs meklējam šajā konkursā, ir praktisks vingrinājums, kas efektīvi trenētu informācijas vides novērtēšanas spējas. Vēlamies apmācāmos “ielikt” reālā krīzes, konflikta vai hibrīdkara situācijā, lai viņi uzraudzītu un novērtētu notiekošo informatīvajā vidē, izmantojot visus viņiem pieejamos informācijas kanālus. Rezultātā apmācāmajiem jābūt spējīgiem sniegt agrīnu novērtējumu un skaidru izklāstu par notiekošo politiskajiem un augstāka līmeņa lēmumu pieņēmējiem,” norāda centra pārstāvis, piebilstot – laba vingrinājuma pamatā vienmēr ir labs scenārijs.

Pulkvežleitnants S. Niedringhaus iecerējis šādus scenārija koncepciju izstrādes konkursus realizēt arī nākotnē, kas, savukārt, realizēsies gan simpozijos, gan konferencēs. Organizatora vārdiem sakot – tas ir radošs un patiesi interesants veids kā trenēt stratēģiskās komunikācijas spējas.

Dalies ar šo ziņu