NATO iznīcinātāji pārtvēruši Krievijas stratēģiskos bumbvedējus Tu-160

NATO
Sargs.lv/AC.NATO.int
Foto: Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku iznīcinātājs "Typhoon" pārtver Krievijas stratēģisko bumbvedēju Tu-160
Foto: Foto: NATO.int

Aizvadītās nedēļas nogalē NATO valstu iznīcinātāji no Norvēģijas, Lielbritānijas un Beļģijas pārtvēruši un pavadījuši divus Krievijas Gaisa spēku stratēģiskos, kodolieročus nest spējīgos bumbvedējus Tu-160 “Blackjack”, kad tie lidojuši gar Norvēģijas krastiem Ziemeļjūras virzienā, vēsta NATO Sabiedroto gaisa spēku pavēlniecība.

Krievijas bumbvedēji sākotnēji pamanīti Eiropas galējos Ziemeļos. To lidojumu identificējusi Norvēģijas jūras patruļlidmašīna P-3C.

Saskaņā ar NATO sniegto informāciju, sākotnēji tika identificēta lielāka lidmašīnu grupa, kura atgriezusies Krievijā, taču divi Tu-160 tipa bumbvedēji pagriezušies uz Dienvidiem Ziemeļjūras virzienā.

“Mēs allaž esam modri,” tā situāciju komentēja NATO preses pārstāvis Pīrss Kazalets (Piers Cazalet). “NATO iznīcinātājlidmašīnu apkalpes savu dienestu pilda 24 stundas diennaktī un septiņas dienas nedēļā, esot gatavas pacelties gadījumos, ja tiek konstatēti aizdomīgi vai iepriekš neizziņoti lidojumi sabiedroto valstu gaisa telpu tuvumā. Šīs gadījums skaidri demonstrē NATO spēju ātri reaģēt, kad vien tas ir nepieciešams,” viņš uzsvēra.

Krievijas bumbvedējiem sekoja Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku, Beļģijas gaisa spēku un Norvēģijas iznīcinātāji. Savukārt to pārtveršanu vadīja NATO apvienoto gaisa operāciju centrs Udemā Vācijā.

Līdzīgi kā citos gadījumos, arī šoreiz Krievijas Gaisa spēki par lidojumiem nebija informējuši gaisa vadības centrus, nebija iesnieguši lidojumu plānus, bet paši bumbvedēji lidoja bez ieslēgtiem transponderiem, tādējādi radot risku civilajām lidmašīnām.

Sava lidojuma laikā Krievijas bumbvedēji nepārkāpa nevienas NATO dalībvalsts gaisa telpu.

Krievijas bumbvedēju pārtveršana tika veikta drošā un profesionālā veidā.

Dalies ar šo ziņu