J. Stoltenbergs: NATO turpina atbalstīt Ukrainu

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO
Foto: Ukrainas ārlietu ministrs D. Kuleba ar NATO ģenerālsekretāru J. Stoltenbergu. Foto: NATO.int

NATO atbalsta un turpinās atbalstīt Ukrainu, tā šodien tiekoties ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu (Dmytro Kuleba), sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Abu pušu tikšanās laikā tika apspriesta drošības situācija Ukrainā un arī ārpus tās.

Pateicoties par Ukrainas partnerību, NATO ģenerālsekretārs norādīja, ka pēdējās nedēļās atkal tiek novērota Krievijas bruņoto spēku pastiprināta aktivitāte Ukrainas robežu tuvumā, gluži tāpat kā Krievijas bruņoto spēku savilkšana Krimā un Melnās jūras reģionā šī gada sākumā.

Tāpēc. J. Stoltenbergs vēlreiz apliecināja, ka NATO turpina būt modra un ļoti rūpīgi seko līdzi situācijas attīstībai. “Jebkuras turpmākas Krievijas provokācijas vai agresīvas rīcības radītu nopietnas bažas. Mēs aicinām Krieviju būt caurspīdīgiem attiecībā uz savām militārajām aktivitātēm, jo ir svarīgi novērst situācijas saasināšanos un mazināt spriedzi,” viņš sacīja.

“NATO turpina atbalstīt Ukrainu. Mēs nepieņemam un nepieņemsim Krievijas veikto nelikumīgo un neleģitīmo Krimas aneksiju un aicinām Krieviju pārtraukt atbalstu kaujiniekiem Donbasā. Visi NATO sabiedrotie ir vienoti, nosodot Krievijas rīcību,” turpināja Stoltenbergs.

Tāpat NATO un sabiedrotie turpina Ukrainai sniegt nozīmīgu politisko un praktisko atbalstu, palīdzot stiprināt arī tās aizsardzības spējas, tostarp apmācot Ukrainas bruņoto spēku karavīrus un organizējot kopīgas militārās mācības.

Ukraina arī tiek aicināta turpināt plašo reformu programmu, lai tuvinātos eiroatlantiskajam virzienam.

Taču NATO ģenerālsekretārs uzsver - NATO atbalsts Ukrainai nav jāuztver kā drauds Krievijai. NATO un sabiedroto mācības Melnās jūras reģionā ir uz aizsardzību vērstas un caurspīdīgas. Tāpat Stoltenbergs norādīja, ka gaidīs tikšanos ar Ukrainas ārlietu ministru arī 30. novembrī Rīgā gaidāmajā NATO ārlietu ministru sanāksmē.

Dalies ar šo ziņu