NATO: Baltkrievijas migrantu taktiskā izmantošana ir nepieņemama

NATO
LETA
Polijas Militārās policijas vienības sargā robežu ar Baltkrieviju
Foto: Foto: AFP/Scanpix

NATO pirmdien nosodīja Baltkrieviju par migrantu taktisko izmantošanu, lai vērstu spiedienu pret Eiropas Savienību (ES), aliansei norādot, ka ir satraukta par eskalāciju uz robežas ar Poliju.

NATO Baltkrievijas režīma rīcību oficiāli raksturo kā "hibrīdtaktiku", kas nozīmē kombinētu militāri politisku operāciju.

"NATO ir gatava arī turpmāk atbalstīt mūsu sabiedrotos, uzturēt drošību reģionā," norādīja alianse.

"Mēs esam nobažījušies par neseno eskalāciju uz Polijas un Baltkrievijas robežas," paziņojumā apliecināja NATO amatpersona. "Mēs aicinām Baltkrieviju ievērot starptautiskās tiesības. Mēs esam novērojuši migrantu pieplūdumu, kas mēģina iekļūt sabiedroto teritorijā caur Baltkrieviju."

"NATO turpina rūpīgi monitorēt situāciju, kurā spiedienam pakļauti mūsu sabiedrotie - Lietuva, Latvija un Polija," norādīja amatpersona.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Eiropas Savienība apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Dalies ar šo ziņu