NATO uzsāk ikgadējās kodolatturēšanas mācības

NATO
Sargs.lv/NATO.int
ASV Stratēģiskais bumbvedējs B-52
Foto: Foto: Zumapress.com/Scanpix

NATO valstis pirmdien, 18. oktobrī, uzsākušas nedēļu garas ikgadējās kodolatturēšanas mācības “Steadfast Noon”, kuru mērķis ir stiprināt Eiropas dalībvalstu aizsardzību.

Plānots, ka šogad mācības galvenokārt notiks Eiropas Dienvidos. Tajās piedalīsies karavīri un kaujas lidmašīnas no kopumā 14 NATO dalībvalstīm.

Kā norāda aliansē, šīs ir rutīnas mācības un tās nav saistītas ar nevienu no pasaules politiskajiem procesiem.

Šāda veida mācības ik gadu tiek aizvadītas citā NATO dalībvalstī.

“Steadfast Noon” norisē tiek iesaistītas NATO dalībvalstu gaisa spēku lidmašīnas, kuras iespējams izmantot kodoluzbrukumam. Tāpat mācībās piedalās  virkne konvencionālo lidmašīna, kuras veic izlūkošanu vai lidaparātu degvielas uzpildi gaisā.

NATO uzsver, ka šo mācību laikā netiek izmantoti īsti kodolieroči. Tomēr, rīkojot šādas mācības, alianse var būt pārliecināta, ka tās kodolatturēšanas spējas ir drošas, efektīvas un spējīgas dot triecienu pretiniekam.

Alianses preses dienestā norāda, ka vēl šā gada jūnijā notikušajā NATO samitā Bgriselē dalībvalstu vadītāji uzsvēra, ka “NATO kodolatturēšanas arsenāla galvenais uzdevums garantēt Eiropas mieru un drošību, kā arī atturēt agresorus no uzbrukuma.”

Vienlaikus sabiedrotie norādīja, ka “ņemot vērā drošības vides pasliktināšanos Eiropā, ir svarīgi, lai NATO rīcībā būtu uzticamas kodolspējas.”

Vienlaikus sabiedroto uzsver - “NATO ir labi panākumi atbruņošanās un ieroču neizplatīšanas jomā. Pēc aukstā kara beigām NATO ir krasi samazinājusi Eiropā izvietoto kodolieroču skaitu un paļaušanos uz kodolieročiem NATO stratēģijā.”

Dalies ar šo ziņu