NATO ģenerālsekretārs apmeklē alianses kodolatturēšanas mācības Nīderlandē

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO
Foto: Foto: NATO.int

NATO Ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs kopā ar Nīderlandes aizsardzības ministri Anku Bijleveldu un  NATO augstāko militāro komandieri - ASV ģenerāli Todu Voltersu apmeklēja NATO ikgadējās kodolspēku mācības Volkelas gaisa spēku bāzē Nīderlandē.

Šis alianses valstu vingrinājums ir ticis sen plānots un nav saistīts ar pašreizējiem pasaules notikumiem. Kopumā mācībās piedalās vairāk nekā 50 lidmašīnām no visas alianses. Ik gadu  mācības rīko cita NATO dalībvalsts. Šogad mācību lidojumi notiek virs Rietumeiropas un Ziemeļjūras. Mācībās iesaistītie gaisa kuģi nav apbruņoti ar īstiem kodolieročiem.

"Šīs mācības ir svarīgs alianses atturēšanas elements," sacīja ģenerālsekretārs. “Tas ir rutīnas, aizsardzības vingrinājums. Un tas nav vērsts ne pret vienu valsti. NATO kodolieroču atturēšanas mērķis nav izraisīt konfliktu, bet gan saglabāt mieru, atturēt agresiju un novērst apspiešanu. Pasaulē, kurā situācija kļūst arvien neskaidrāka, mūsu kodolspēkiem joprojām ir svarīga loma kolektīvajā aizsardzībā, ” sacīja J. Stoltenbergs.

“Volkelas” gaisa spēku bāzē J. Stoltenbergs tikās ar iesaistīto gaisa kuģu apkalpēm, savukārt bāzes komandieris NATO ģenerālsekretāru informēja par mācību scenāriju.

Vizītes laikā NATO ģenerālsekretārs apmainījās viedokļiem arī ar Nīderlandes aizsardzības ministri par NATO kodolieroču atturēšanas nozīmi, uzsverot, ka laikā, kad mainās drošības problēmas, ir svarīgi, lai alianse tiktu aizsargāta ar visu spēju spektru. Vienlaikus, NATO jāvicina savu darbību caurredzamība, lai mazinātu iespējamu pārpratumu riskus.

"Šodien notiekošās mācības parāda, ka sabiedrotie ir apņēmības pilni nodrošināt NATO kodolatturēšanu un, ka tā aizvien ir efektīva," sacīja alianses ģenerālsekretārs. Vienlaikus viņš piebilda: “NATO tiecas uz pasauli bez kodolieročiem. Kopš Aukstā kara beigām NATO ir samazinājusi savu kodolieroču skaitu Eiropā par aptuveni 90%.”

Dalies ar šo ziņu