Atlantijas okeānā sākušās NATO jūras mācības “Dynamic Mariner/Joint Warrior-21”

NATO
Sargs.lv/mc.NATO.nt
NATO
Foto: Foto: mc.nato.int

No 18. līdz 30. septembrim Atlantijas okeānā pie Apvienotās Karalistes krastiem sākušās NATO jūras mācības “Dynamic Mariner/Joint Warrior-21”, kurās piedalās 12 NATO dalībvalstis. Tajās tiek testēta NATO reaģēšanas spēku jūras komponentes sadarbība ar cita veida spēkiem, uzlabojot sadarbību sabiedroto valstu starpā.

Mācībās piedalās 20 kuģi, 2 zemūdenes, 7 jūras patruļlidmašīnas un citi gaisa spēku kuģi, kā arī personāls no Beļģijas, Kanādas, Francijas, Vācijas, Latvijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Portugāles, Rumānijas, Spānijas, Apvienotās Karalistes un ASV. Mācības vada NATO Jūras komanda sadarbībā ar Lielbritānijas Karaliskās jūras kara flotes taktisko vingrinājumu plānošanas personālu.

Image
NATO
Foto: Foto: mc.nato.int
Foto: mc.nato.int

Mācībās piedalās arī NATO pirmās pastāvīgās jūras spēku grupa (SNMG1) un NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupa m(SNMCMG1), kurā kopš 8. jūlija dežūrā atrodas arī NBS Jūras spēku kuģis M - 06 “Tālivaldis”,  kopā ar citu sabiedroto valstu kuģiem patrulējot Baltijas jūrā un Ziemeļjūrā. Mīnu kuģis M-06 “Tālivaldis” dežūru veic tā komandiera komandleitnanta Artūra Knoka vadībā, un dežūras aktīvā fāze ilgs līdz šā gada oktobrim.

Kā norāda Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā (Supreme Headquarters Allied Powers Europe, SHAPE) štāba Stratēģisko operāciju priekšnieka vietnieks ASV Gaisa spēku ģenerālmajors Filips A. Stjuarts (Phillip A. Stewart), kopīgas ikgadējās jūras komponentes un pārējo NATO spēka veidu mācības ir veids, kā stiprināt sadarbību. Tas ir arī svarīgs atturēšanas un aizsardzības elements. NATO vingrinājums “Dynamic Mariner-21” notiek vienlaicīgi ar Apvienotās Karalistes militārajām mācībām “Joint Warrior 21-2”, demonstrējot gaisa un jūras spēku integrāciju.

Image
NATO
Foto: Foto: mc.nato.int
Foto: mc.nato.int

NATO reaģēšanas (NATO Response Force – NRF) un sevišķi ātrās reaģēšanas (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) spēki ir tehnoloģiski augsti attīstīti un daudznacionāli spēki, kas sastāv no sauszemes, gaisa, jūras un speciālo operāciju komponentēm. To sastāvā ir ap 40 000 NATO valstu karavīri, tai skaitā arī no Latvijas, kuri gatavi nekavējoties reaģēt uz izmaiņām drošības vidē un tikt izvietoti nepieciešamajā operāciju rajonā.

Dalies ar šo ziņu