NATO valstu bruņoto spēku vadītāji vienojas par ciešāku sadarbību kolektīvās drošības uzturēšanā

NATO
Sargs.lv/NATO.int
NATO
Foto: Foto: NATO.int

Risinot šodienas problēmas, mums jābūt gataviem nākotnes izaicinājumiem, pēc dalības NATO Militārās komitejas rudens sanāksmē saka Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. NATO dalībvalstu bruņoto spēku vadītāju tikšanās, kurā tika pārrunāti starptautiskās un reģionālās drošības jautājumi un NATO vadītās starptautiskās operācijas, šoreiz notika Atēnās, Grieķijā, un tās laikā arī tika ievēlēts jauns NATO Starptautiskā militārā štāba ģenerāldirektors.

NATO Militārās komitejas konferences rudens sesijā 30 NATO dalībvalstu bruņoto spēku vadītāji diskutēja par šobrīd aktuāliem izaicinājumiem un potenciāliem draudiem aliansei. Liela uzmanība tika pievērsta NATO vadītajām starptautiskajām operācijām, tai skaitā arī tika izvērtēts militārais ieguldījums un NATO gūtā pieredze operācijā Afganistānā.

Image
NATO
Foto: NBS komandieris ģenerālleitnants piedalās NATO Militārās komitejas sanāksmē Grieķijā. Foto: NATO.int
NBS komandieris ģenerālleitnants L. Kalniņš piedalās NATO Militārās komitejas sanāksmē Grieķijā. Foto: NATO.int

Par NATO aktualitātēm un atturēšanas un aizsardzības koncepciju sabiedrotajiem ziņoja gan NATO Eiropas spēku virspavēlnieks ģenerālis Tods Volters (Tod Wolters), gan Sabiedroto Transformācijas pavēlniecības komandieris ģenerālis Andrē Lenata (André Lanata).

NATO valstu armiju vadītāji ir vienisprātis, ka šī brīža ģeopolitiskā vide ir ļoti mainīga, tāpēc saikne starp mieru un potenciālu krīzi kļūst arvien neskaidrāka. No tā atkarīgs arī karadarbības mainīgais raksturs, tāpēc aliansei jāiet kopsolī ar tehnoloģiskajām pārmaiņām.
Image
NATO
Foto: NATO Militārās komitejas sanāksme Grieķijā. Foto: NATO.int
NATO Militārās komitejas sanāksme Grieķijā. Foto: NATO.int

Sabiedrotie diskutēja arī par alianses jauno “ceļa karti” jeb programmu “NATO 2030”, vienojoties, kā bruņoto spēku vadītāji varētu sniegt katras dalībvalsts ieguldījumu NATO jaunajā stratēģiskajā koncepcijā.

Tāpat noslēguma sanāksmē NATO valstu bruņoto spēku komandieri ievēlēja jauno NATO Starptautiskā militārā štāba ģenerāldirektoru. Šo amatu no 2022. gada vasaras, kad beigsies līdzšinējā štāba direktora pilnvaras, turpmākos trīs gadus ieņems Polijas bruņoto spēku ģenerālleitnants Janušs Adamčaks (Janusz Adamczak). 

Image
NATO

Ģenerāldirektors vada NATO Starptautisko militāro štābu, kas apvieno aptuveni 500 ekspertu – gan militārpersonu, gan civilo darbinieku, kuri strādā NATO galvenajā mītnē Briselē. Štābs ir pilnvarots rīkoties NATO Militārās komitejas vārdā, saskaņā ar tās noteikto politiku aizvietojot komitejas amatpersonas gan ikdienas jautājumos, gan citos gadījumos.

Savā pirmajā uzrunā ģenerālleitnants J. Adamčaks izteica pateicību NATO valstu bruņoto spēku vadītājiem par izrādīto uzticību, lai pildītu pienākumus, uzlabojot visas alianses drošību.

“NATO šobrīd atrodas svarīgā pagrieziena punktā, kad mēs strādājam pie Stratēģiskās koncepcijas pārskatīšanas un lemjam par turpmākajām prioritātēm, mērķiem un izaicinājumiem, ar kuriem alianse saskarsies nākamajā desmitgadē. Tāpēc labai sadarbībai, solidaritātei un vienotībai NATO valstu starpā ir izšķiroša nozīme,” viņš saka.

Ģenerālleitnants J. Adamčaks ir Polijas militārais pārstāvis NATO Militārajā komitejā kopš 2018. gada augusta.

NATO Militārā komiteja ir augstākā NATO militārā institūcija. Komiteja bruņoto spēku komandieru līmenī tiekas trīs reizes gadā, tādējādi nodrošinot Ziemeļatlantijas Padomei informatīvo atbalstu svarīgos militāros un drošības jautājumos, lai alianse varētu efektīvi reaģēt uz globālajiem drošības izaicinājumiem. Divas Militārās komitejas sanāksmes notiek NATO štābā Briselē, savukārt vienu sanāksmi pēc rotācijas principa organizē kāda no NATO dalībvalstīm.

Dalies ar šo ziņu