ASV Gaisa spēku bumbvedēji B-2 “Spirit” beidz operāciju Keflavīkas gaisa bāzē Islandē

NATO
Sargs.lv/ac.NATO.int
B-2
Foto: Foto: ASV Gaisa spēki

ASV Gaisa spēku stratēģiskie bumbvedēji B-2 “Spirit” no Vaitmenas gaisa spēku bāzes Misūri sekmīgi pabeiguši operāciju ar NATO sabiedrotajiem, kas ilga no šī gada augusta beigām līdz septembra vidum. Šī bija pirmā reize, kad “B-2” tika nosūtīti uz Keflavīkas gaisa bāzi Islandē, tādējādi veicinot spēju savietojamību starp ASV un alianses Eiropas dalībvalstu gaisa spēkiem.

NATO operācijas laikā stratēģiskie bumbvedēji “B-2” trenējās kopā ar Apvienotās Karalistes iznīcinātājiem “Eurofighter Typhoon” un “F-35” reaktīvajām lidmašīnām no Norvēģijas Karaliskajiem gaisa spēkiem.

Kā norāda NATO Sabiedroto gaisa spēku pavēlniecības un ASV Gaisa spēku Eiropā un Āfrikā komandieris ģenerālis Džefs Harigians (Jeff Harrigian), spēcīga NATO partnerība ir būtiska atturēšanas spēja, kas veicina kolektīvo drošību.

Image
B-2
Foto: ASV bumbvedēji B-2 trenējas kopā ar Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku iznīcinātājiem "Eurofighters". Foto: ASV Gaisa spēki
ASV bumbvedēji B-2 trenējas kopā ar Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku iznīcinātājiem "Eurofighters". Foto: ASV Gaisa spēki
“Regulāri treniņi, bumbvedējiem sadarbojoties ar sabiedrotajiem un partnervalstīm palīdz mums labāk pielāgoties mūsdienu globālās drošības vides izaicinājumiem. Spēcīgas partnerattiecības ir pamatā NATO spējai atturēt, aizstāvēt un uzvarēt,” viņš teica.

Ģenerālis uzsver, ka īpaši svarīgi ir stiprināt NATO kolektīvās spējas Tālajos Ziemeļos, tāpēc stratēģisko bumbvedēju īslaicīga izvietošana Eiropā apliecina NATO spēku gatavību reaģēt uz jebkuru iespējamu krīzi vai izaicinājumu pasaulē.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka ASV Gaisa spēki līdz šim izmantotos bumbvedējus B-1 “Lancer” un B-2 “Spirit” tuvā nākotnē plāno aizvietot ar jaunajiem B-21 bumbvedējiem. Tādējādi tiktu izveidota bumbvedēju flote, kas sastāvētu no divu tipu – B-21 “Rider” un B-52 “Stratofortress” lidmašīnām.

Jaunā stratēģiskā bumbvedēja B-21 “Rider” attēlus un tehnisko informāciju par radariem neredzamo lidmašīnu ASV Gaisa spēki publiskoja šī gada jūlija sākumā. Paredzams, ka jaunais lidaparāts lielos attālumos būs spējīgs nogādāt ne tikai konvencionālos lādiņus, bet arī kodolieročus, kļūstot par ASV kodoltriādes būtisku sastāvdaļu.

Dalies ar šo ziņu