ASV Gaisa spēku nākotne: B1 un B-2 bumbvedēji aiziet, B-52 paliek dienestā

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/StarsandStripes
B-21
Foto: Foto:Northrop Grumman/USAF/Scanpix

Neraugoties uz to, ka leģendārais ASV bumbvedējs B-52 dienestā jau atrodas vairāk nekā pusgadsimtu, jaunākais ASV Gaisa spēku projektētais stratēģiskais bumbvedējs B-21 “Raider” aizstās daudz jaunākos bumbvedējus B-1 un B-2, vēsta portāls “Stars and Stripes”

Laikā, kad Pentagons plāno atjauno ASV kodolarsenālu, ir sākušās diskusijas par to, kāds liktenis gaida ASV Gaisa spēku stratēģisko bumbvedēju floti. Tās mugurkaulu veido trīs bumbvedēju tipi – virsskaņas B-1B, vecais, labais stratēģiskais bumbvedējs B-52 un jaunais, modernais B-2.

Image
Bomber
Foto: Foto: U.S. Air Force photo/Tech. Sgt. Marc Feliz
Foto: U.S. Air Force photo/Tech. Sgt. Marc Feliz

B-52 “Stratofortress”, kura palama ASV Gaisa spēkos ir Vecais, Neglītais, Resnais Čoms (Big Ugly Fat Fellow), dienestā pavada jau septīto gadu desmitu. Neraugoties uz to, pēdējo gadu laikā jau divreiz ASV Gaisa spēki ir nolēmuši “atdzīvināt no miroņiem” divus B-52, kas bija izvietoti rezervē Nevadas tuksnesī.

B-2 “Spirit” (Gars) ir pavisam citāds; pirmo reizi bumbvedējs pacēlās gaisā 1989. gadā, savukārt pilnīgā ieviests tika tikai deviņdesmito gadu beigās. Ultramodernais, radariem neredzamais bumbvedējs, kura vidējā cena ir aptuveni 2 miljardi dolāru, dienestā pavada tikai trešo gadu desmitu, taču jau tiek meklēta tā maiņa. Augsto cenu veido nelielais bumbvedēju skaits – 21-, kas palielina rezerves daļu un modernizācijas vidējās izmaksas.

Lai arī izstrādes brīdī B-2 analogu pasaulē nebija, Pentagons apzinās, ka potenciāla konflikta gadījumā bumbvedēja tehnoloģijas jau ir novecojušas. Lai arī bija plānots bumbvedējus izmantot vismaz līdz 2058. gadam, pašlaik paredzēts tos izņemt no bruņojuma līdz ar B-21 ieviešanu. B-21 aizstās arī virsskaņas bumbvedējus B1B “Lancer”, kas pašlaik vairs nespēj nest kodolieročus.

B-2 nomainīt ir paredzēts bumbvedējam B-21 “Raider”, kura izstrādes programmas izmaksas tiek lēstas ap 55 miljardu dolāru apjomā. ASV Gaisa spēki plāno saņemt vismaz 100 jauno bumbvedēju, kura pirmais lidojums netiek sagaidīts pirms 2022. gada.

Tajā pašā laikā vecais B-52, kura tehnoloģijas atsaucas Otrā pasaules kara stratēģiskajās koncepcijās un kuru ražot beidza 1962. gadā, turpinās lidot ar jauniem dzinējiem, radariem un citiem uzlabojumiem, kas ļaus tam turpināt lidot līdz pat 21. gadsimta vidum. B-52 paredzēts kalpot kā lidojošais platformai, no kuras palaist ballistiskās raķetes vēl pirms bumbvedējs nonācis pretinieka pretgaisa aizsardzības ieroču sniedzamības zonā.

Dalies ar šo ziņu