ASV Gaisa spēki publisko jaunā bumbvedēja B-21 “Rider” veidolu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/AF.mil
ASV jaunākās paaudzes bumbvedējs B-21 "Rider"
Foto: Foto: af.mil

ASV Gaisa spēki publiskojuši jaunā stratēģiskā bumbvedēja B-21 “Rider” attēlus un tehnisko informāciju par jauno radariem neredzamo lidmašīnu.

B-21 “Raider” būs divējādas sejas.  Radariem neredzamā lidmašīna būs spējīga nogādāt lielos attālumos ne tikai konvencionālos lādiņus, bet arī  kodolieročus, kļūstot par ASV kodoltriādes būtisku sastāvdaļu.

“Mūsu kodolspēku modernizācija ir galvenā prioritāte ne tikai Aizsardzības departamentam, gan Gaisa spēkiem. Jaunajam bumbvedējam B-21 “Rider” ir svarīga nozīme šajā plānā,” skaidro ASV Gaisa spēku Straujo uzbrkuma spēju attīstības (Rapid Capabilities Office) biroja direktors Rendels Valdens (Randall Walden).

Paredzēts, ka B-21 “Rider” veidos topošo gaisa spēku bumbvedēju parka mugurkaulu, kas sastāvēs no B-21 un B-52 bumbvedējiem. Jaunā lidmašīna būs piemērota kaujām nākotnes augsta līmeņa draudu vidē. Iecerēts, ka B-21 “Rider” būs izšķirošā loma ASV gaisa spēku pārākuma nodrošināšanai ilgtermiņā.

B-21 tiek veidots ar tā sauktās atvērtās sistēmu arhitektūru. Tas atvieglos lidmašīnas tālāko modernizāciju, ļaujot pielāgot lidaparātu mainīgajai draudu videi un uzdevuma izpildes niansēm.

Jaunā lidmašīna būs daļa no daudz plašākas tālās darbības uzbrukuma spēju ieroču un tehnoloģisko iekārtu saimes, kas ietver arī izlūkošanas, elektroniskās karadarbības, komunikācijas un citu spēju attīstību.

Jaunās lidmašīnas būs spējīgas nest kodolieročus, turklāt tās būs paredzētas gan pilotētu, gan bezpilota operāciju veikšanai. Tā tehniskās īpašības ļaus uz klāja izvietot gan atturēšanai domātos ieročus, gan tiešā uzbrukuma munīciju.

Šobrīd B-21 programmas ietvaros turpinās inženiertehniskā un ražošanas attīstības fāze. Tās mērķis ir palielināt lidmašīnu ražošanas jaudu, gatavojoties sākotnējai ražošanas uzsākšanai.

“Šajā platformā iebūvētā atvērtā tipa sistēmu arhitektūra padara šo bumbvedēju par efektīvu ieroci neraugoties uz to, kādi draudi parādīsies katrā konkrētajā kaujas laukā. Šīs lidmašīnas dizaina pieeja ir pareizā atslēga, nodrošinot ASV Gaisa spēku pārākumu nākotnē,” sacīja R. Valdens.

ASV Gaisa spēki ar jaunajiem B-21 bumbvedējiem cer aizvietot līdz šim izmantoto B-1 “Lancer” un B-2 “Spirit”. Tādējādi tiktu izveidota bumbvedēju flote, kas sastāvētu no divu tipu – B-21 “Rider” un B-52 “Stratofortress” lidmašīnām.

Plānots, ka pirmā B-21 lidmašīna ASV Gaisa spēku Elsvortas gaisa spēku bāzē Dienviddakotā varētu nolaisties šīs desmitgades vidū.

Saskaņā ar ASV Gaisa spēku sniegto informāciju, jaunā B-21 flote varētu sastāvēt no vismaz 100 lidmašīnām, tomēr netiek izslēgta iespēja, ka lidmašīnu pasūtījums varētu būt lielāks. Saskaņā ar 2019. gada apkopoto informāciju, vienas šādas lidmašīnas iegādes izmaksas ir 639 miljoni ASV dolāru.

Dalies ar šo ziņu