Stoltenbergs: NATO valstu līderiem ir jāizstrādā stingrāka kopējā politika pret Ķīnu

NATO (Papildināts)
LETA/AFP
bilde
Foto: Foto: Scanpix/AFP

NATO valstu līderiem ir jāizstrādā stingrāka kopējā politika pret Ķīnu, pirms alianses samita paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Intervijā Kanādas sabiedriskajai raidorganizācijai CBC Stoltenbergs uzsvēra, ka Ķīnai ir otrs lielākais aizsardzības budžets pasaulē, lielākā karaflote un tā veic ievērojamus ieguldījumus jaunos militāros materiālos, kas "ietekmē mūsu drošību".

"Ķīna nepiekrīt mūsu vērtībām. Mēs to redzam, kā viņi apspiež demokrātiskos protestus Honkongā, kā viņi apspiež tādas minoritātes kā uigurus un kā tā izmanto mūsdienu tehnoloģijas savu iedzīvotāju novērošanai," sacīja Stoltenbergs.

"Tāpēc visa tā dēļ NATO ir svarīgi izstrādāt politiku, stiprināt mūsu politiku attiecībā uz Ķīnu," norādīja Stoltenbergs. 

Vienlaikus viņš atzina, ka citām valstīm ir svarīgi sadarboties ar Ķīnu kopīgu problēmu risināšanai, tādu kā klimata pārmaiņas un ieroču kontrole, jo Ķīnas augošā ekonomika un pastiprinātā bruņošanās rada jaunus apdraudējumus NATO valstu drošībai. Taču efektīvākais veids, kā "uzrunāt" Ķīnu, ir darīt to vienoti visai aliansei kopā.

Tāpat savā paziņojumā medijiem pie ieejas NATO galvenajā mītnē Stoltenbergs uzsvēra, ka šī gada samitā  dalībvalstu līderi vienosies par NATO jauno attīstības stratēģiju nākamajai desmitgadei"NATO 2013". Tā paredz stiprināt un attīstīt daudzas jomas - aizsardzības un atturēšanas politiku, cīņu pret terorismu, kiberdrošību, noturību, tai skaitā infrastruktūras, piegādes ķēžu un komunikāciju sistēmu, pret mūsdienu pieaugošajiem izaicinājumiem.

"Lai sasniegtu izvirzītos mērķus, ir vajadzīgas ne tikai lielākas ambīcijas, bet arī finansējums - lai sasniegtu vairāk, ir arī jāinvestē vairāk. Esam uz pareizā ceļa, jo pēdējo septiņu gadu laikā aizsardzības izdevumus audzējušas gan Eiropas valstis, gan Kanāda. Šis virziens ir jāturpina, jo aizsardzības budžeta pieaugums sūta arī spēcīgu signālu citiem - ka NATO ir vienota un apņēmības pilna," viņš saka.

Jau ziņots, ka 14. jūnijā NATO galvenajā mītnē Briselē notiek kārtējais NATO samits, kas šogad Covid-19 pandēmijas dēļ organizēts daudz mazākā mērogā, nekā citkārt.

Dalies ar šo ziņu