NATO dalībvalstis nolemj palielināt alianses finansējumu

NATO
Sargs.lv
NATO dalībvalstu vadītāju samits Briselē
Foto: Foto: NATO.int

NATO dalībvalstis vienojas palielināt iemaksas visos trīs NATO budžetos, lai arī nākotnē saglabātu alianses tehnoloģisko pārākumu pār iespējamajiem pretiniekiem, kā arī veicinātu godīgu izmaksu sadali starp dalībvalstīm. Tā pēc NATO samita Briselē paziņoja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

NATO ģenerālsekretārs atzina, ka kopš 2014. gada NATO valstu aizsardzības izdevumu līmenis turpina pieaugt.

“Lai izdarītu vairāk mūsu kopīgajai drošībai, sabiedrotie vienojās kopīgi investēt vairāk līdzekļu ne tikai nacionālajā aizsardzībā, bet arī novirzīt vairāk naudas mūsu kopīgās drošības veicināšanai mūsdienu sarežģītos un izaicinošos starptautiskās politikas apstākļos. Šis lēmums paredz iemaksu palielināšanu visos trīs NATO budžetos – militārajā, civilajā un infrastruktūras budžetā,” sacīja J.Stoltenbergs.

Viņš uzsvēra, ka lielākas iemaksas visos trīs budžetos palīdzēs finansēt tādus mērķus kā potenciālo agresoru atturēšanu, sabiedrības noturības veicināšanu, kā arī pastāvīgu inovāciju attīstību.

“Sabiedrotie apņēmās noturēt alianses pārākumu tehnoloģiju inovācijās. Dalībvalstis vienojās par aizsardzības inovāciju akseleratora izveidi, kas strādās ar universitātēm, pētniecības centriem un jaunuzņēmumiem, kuri specializējas jauno graujošo tehnoloģiju izstrādē un pielietošanā,” sacīja NATO ģenerālsekretārs.

Savukārt, runājot par valstu un to sabiedrību noturības veicināšanu, NATO ģenerālsekretārs norādīja, ka alianse plāno izstrādāt visaptverošus NATO līmeņa noturības mērķus. Balstoties uz tiem, katras dalībvalsts uzdevums būs izpildīt savus nacionālās sabiedrības un infrastruktūras noturības mērķus, ļaujot daudz efektīvāk tikt galā ar plaša spektra apdraudējumiem.

Vienlaicīgi alianses dalībvalstis vienojās paplašināt atturēšanas un aizsardzības potenciālu, veicinot drošību Eiroatlantijas reģionā.

Dalies ar šo ziņu