NATO valstu aizsardzības izdevumi arī šogad turpina palielināties

NATO
Sargs.lv/NATO.int
Karavīri mācībās "Summer Shield"
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics

NATO valstu aizsardzības izdevumi kopš 2014. gada turpina palielināties. Jaunākās prognozes liecina, ka šogad kopējie NATO izdevumi varētu sasniegt 117,42 miljardus ASV dolāru, kas ir par 6,13% vairāk nekā pērn, liecina jaunākā NATO apkopotā informācija.

Kopējie alianses aizsardzības izdevumi turpina palielināties jau sesto gadu pēc kārtas.

Salīdzinot ar 2014. gadu, kad Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimu un izraisīja karu Austrumukrainā, NATO kopējie aizsardzības izdevumi pieauguši par teju 24,5%.

Lai gan aizvien lauvas tiesu kopējos alianses aizsardzības izdevumos veido ASV aizsardzības finansējums (81,1 miljards ASV dolāru), pēdējo gadu laikā turpina pieaugt arī Eiropas sabiedroto un Kanādas izdevumi aizsardzībai. Ja pērn Eiropas sabiedrotie un Kanāda aizsardzībai atvēlēja 32.1 miljardu ASV dolāru, tad šogad Eiropas un Kanādas plānotie aizsardzības izdevumi sasniegs 36,3 miljardus ASV dolāru, kas ir teju 13% pieaugums gada laikā.

Kopš 2014. gada Eiropas un Kanādas aizsardzības izdevumi pieauguši par 25,5%.

Starp NATO dalībvalstīm tradicionāli vislielākie aizsardzības izdevumi šogad plānoti ASV – 81,1 miljards. Otrajā vietā ar 7,2 miljardiem ASV dolāru ir Lielbritānija, bet trešie lielākie izdevumi 6,4 miljardi ASV dolāru ir Vācijai, kura vēl nesen, iepriekšējā ASV prezidenta Donalda Trampa laikā tika kritizēta kā valsts, kuras iemaksas aizsardzībai ir nepietiekamas.

Mazākie aizsardzības izdevumi starp NATO valstīm ir Melnkalnei 97 miljoni ASV dolāru, Ziemeļmaķedonijai – 219 miljoni ASV dolāru un Albānijai – 239 miljoni ASV dolāru.

Dalies ar šo ziņu