Pērn pieaudzis NATO dalībvalstu aizsardzības izdevumu apmērs

NATO
Sargs.lv/NATO.int
Latvijas karavīri mācībās Ādažu bāzē
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Aizvadītajā gadā NATO rekomendēto 2% izdevumu atzīmi aizsardzībai sasniedza kopumā 11 alianses dalībvalstis, liecina jaunākais NATO aizsardzības izdevumu pārskats.

Kopumā ASV, Kanāda un Eiropas sabiedrotie pērn aizsardzībai novirzījuši 1028 miljardus ASV dolāru. Lielāko daļu no izdevumiem – 717 miljardus ASV dolāru aizvien aizsardzībai atvēl ASV, savukārt Eiropa un Kanāda pērn Aizsardzībai novirzījušas 311 miljardus ASV dolāru.

Kā norāda Alianse šis rādītājs gan ir audzis kopš 2013. gada, kad kopumā Alianses valstu aizsardzības budžeti bija mērāmi 949 miljardos ASV dolāru, no kuriem 696 miljardus aizsardzībai atvēlēja ASV, bet 253 miljardus ASV dolāru – Eiropas valstis un Kanāda. Tāpat Alianses aizsardzības izdevumi 2020. gadā, salīdzinot ar 2019. gada līmeni, auguši  2,69%.

Visvairāk līdzekļus starp alianses dalībvalstīm 784 miljardus ASV dolāru pērn aizsardzībai atvēlēja ASV. Otra lielākā aizsardzības izdevumu pozīcija pērn NATO dalībvalstu vidū bija Lielbritānijai, kura aizsardzībai tērēja 61,8 miljardus ASV dolāru. Savukārt trešā lielākā izdevumu pozīcija aizsardzības vajadzībām pērn bija Vācijai – 58,9 miljardi ASV dolāru.

Starp Baltijas valstīm visvairāk naudas 2020. gadā aizsardzības izdevumiem atvēlēja Lietuva – 1,176 miljardu ASV dolāru. Latvija aizsardzībai izlietoja 759 miljonus ASV dolāru, bet Igaunija – 703 miljonus ASV dolāru.

Vērtējot pret iekšzemes kopproduktu (IKP), pērn visvairāk aizsardzībai tērēja ASV – 3,73%. Otrajā vietā ir Grieķija ar 2,68 % no IKP, bet trešajā vietā – Igaunija ar 2,33% no IKP.

“Aizsardzības izdevumu pieaugums kopš 2014. gada ir vērojams visās alianses dalībvalstīs. 2020. gadā dažas no valstīm ir pārsniegušas rekomendēto 2% atzīmi. Tomēr tas noticis pateicoties tam, ka IKP pandēmijas dēļ ir kritis. Tomēr pozitīva ir tendence, ka aizsardzības izdevumi aug arī absolūtajos skaitļos,” sacīja NATO ģenerālsekretārs J. Stoltenbergs.

Dalies ar šo ziņu