Atslēga labām NATO un Krievijas attiecībām ir Maskavas rokās

NATO
Sargs.lv/ Reuters
NATO galvenā mītne Briselē
Foto: Foto: NATO.int

NATO ir gatava dialogam ar Krieviju, bet “bumba ir Maskavas laukuma pusē”, tā divas nedēļas pirms gaidāma NATO galotņu samita paziņojis Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss, vēsta “Reuters”.

Maskavas un Rietumu attiecības sasniegušas zemāko līmeni kopš aukstā kara beigām.

“Mūsu vēstījums ir skaidrs. Mēs esam gatavi dialogam un mēs par to esam izteikuši savus piedāvājumus, tomēr atslēga labākām attiecībām ir tikai un vienīgi Maskavas rokā,” atzina Vācijas ārlietu ministrs pirms tiešsaistes tikšanās ar saviem NATO valstu kolēģiem.

Savā vēstījumā H.Māss atkārtoja NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga teikto, kurš šonedēļ atkārtoti uzsvēra, ka alianse turpinās meklēt dialoga iespējas ar Maskavu, vienlaikus turpinot rīkot militārās mācības, kuru nolūks ir NATO valstu aizsardzības veicināšana.

“Mēs esam klātesoši savās dalībvalstīs lai novērstu konflikta un kara izraisīšanos. Labākais veids kā to darīt ir nosūtīt skaidru signālu potenciālajam pretiniekam, ka gadījumā ja kāda no NATO dalībvalstīm tiks pakļauta uzbrukumam, tai palīgā dosies visa alianse,” teica J. Stoltenbergs.

Šādi NATO ģenerālsekretārs atbildēja uz Krievijas puses paziņojumiem par 20 jaunu militāro formējumu izvietošanu pie NATO valstu robežām, ko Maskava iecerējusi pabeigt līdz šā gada beigām. Šādu rīcību Krievija pamato ar pieaugošo NATO aktivitāti tās pierobežā.

Tai pat laikā NATO ģenerālsekretārs norādīja, ka alianse palielinājusi tās gatavību, atbildot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā un palielināto militāro klātbūtni Baltijas jūrā, Kaļiņingradas apgabalā un Melnajā jūrā.

“Šis ir viens no iemesliem, kāpēc pēdējo gadu laikā NATO ir paaugstinājusi savu spēku gatavību, kā arī izvietojusi kaujas grupas alianses Austrumu flangā,” skaidroja J. Stoltenbergs.

NATO attiecībās ar Krieviju turpina izmantot divvirzienu pieeju – atturēšanu un dialogu. Šāda pieeja tiek īstenota kopš 2014. gada kad Krievija iebruka Ukrainā, nelikumīgi okupēja tai piederošo Krimas pussalu, kā arī izraisīja karu Austrumukrainā.

Dalies ar šo ziņu