NATO Virszemes izlūkošanas spēki sertificē 11 tehniskās apkopes speciālistus

NATO
Sargs.lv/ NATO.int
Sigonella
Foto: Foto: Dion Houston/NATO.int

17. decembrī Sigonellas Gaisa spēku bāzē Sicīlijā, Itālijā NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas spēku (Allied Ground Surveillance Force- NAGSF) komandieris brigādes ģenerālis Hjūstons Kantvels (Houston Cantwell) sertificēja pirmos 11 pašu apmācītos bezpilota izlūklidmašīnu RQ-4D “Phoenix” tehniskās apkopes tehniķus, kuri turpmāk veiks šo gaisa kuģu apkopes darbus.

Kā norāda Virszemes izlūkošanas sistēmas spēku mācību centra komandieris Itālijas Gaisa spēku pulkvedis Stefano Bjanka (Stefano Bianca), šīs licences ir iegūtas ilgas un stingras apmācību programmas rezultātā. Tehniķi ir apguvuši kursus gan par bezpilotu lidaparātu “RQ-4D” sistēmām, gan  citiem svarīgiem tematiem – drošību uz zemes, cilvēkfaktora nozīmību lidmašīnu tehniskajā apkopē, kā arī Itālijas aviācijas likumdošanu. Un šie speciālisti vienlaicīgi demonstrē visu projektā iesaistīto dalībvalstu apņemšanos gādāt par alianses kolektīvo aizsardzību un drošību.

Image
Sigonella
Foto: Foto: Dion Houston/NATO.int
Foto: Dion Houston/NATO.int

Papildu šiem kursiem tehniķi pabeidza arī intensīvu trīs mēnešu apmācību, lai būtu gatavi darbam savā nākamajā dienesta vietā – Sigonellas bāzē. Tehniķu komandā ir gan vīrieši, gan sievietes, kuri turpmāk būs atbalsts NATO virszemes izlūkošanas spēju stiprināšanā. 

Image
Sigonella
Foto: Foto: Falk Plankenhorn/NATO.int
Foto: Falk Plankenhorn/NATO.int

Pulkvedis S. Bjanka atzīst, ka šīs sertifikācijas iegūšana ir pamats pašiem savas iekšējās apmācību sistēmas izveidē, kas ir ļoti būtiski, ņemot vērā Sigonellas bāzē esošo Virszemes izlūkošanas spēku attīstību un nākotnes plānus.

Image
Sigonella
Foto: Foto: Sebastian Klix/NATO.int
Foto: Sebastian Klix/NATO.int

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka šī gada novembrī NATO  Virszemes izlūkošanas spēki saņēma pēdējo no pieciem pasūtītajiem bezpilota izlūkošanas droniem “RQ–4D”. Izlūklidmašīna Sigonellas NATO gaisa spēku bāzē Sicīlijā ieradās no Palmdeilas Gaisa spēku bāzes ASV, un bezpilota lidaparāta pārlidojums līdz Eiropai ilga ap 20 stundām.

NATO Virszemes novērošanas sistēma ir speciāli NATO izstrādāts novērošanas komplekss, kas pielāgots NATO izlūkošanas un novērošanas prasību nodrošināšanai.

Jau ziņots, ka viena no NATO Virszemes izlūkošanas spēku dalībvalstīm ir arī Latvija, un šī NATO projekta izmaksas lēšamas aptuveni 1,5 miljardu ASV dolāru apjomā. Par alianses Virszemes izlūkošanas sistēmas uzturēšanu atbild NATO alianses Virszemes izlūkošanas sistēmas vadības aģentūra (NASIVA).

Dalies ar šo ziņu