NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas spēki turpina bezpilota izlūklidmašīnas lidojumus Vidusjūrā

NATO
Sargs.lv/ac.NATO.int
NATO
Foto: Foto: Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija

Pagājušajā nedēļā bezpilota izlūklidmašīna RQ-4D “Phoenix” pacēlās no Sigonellas Gaisa spēku bāzes Sicīlijas salā Itālijā, lai pildītu astoto NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas spēku starptautisko operāciju Vidusjūrā, ko vadīja NATO Virszemes izlūkošanas spēku lidaparāta operatori no NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas spēku Starptautisko operāciju atbalsta centra Sigonellā.

Bezpilota lidaparāts lidojuma laikā ievāca mērķnorādes (GMII) un radara sintētisko attēlu(SAR) datus. Savāktie dati tika nosūtīti NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas spēku datu apstrādes, izmantošanas un izplatīšanas centram. Šī centra speciālisti saņemto informāciju apstrādāja, lai to tālāk piegādātu visiem NATO sabiedrotajiem.

“Katrs lidojums uzlabo NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas spēku operatīvās spējas, un ar katru nākamo lidojumu mēs paplašinām savu darbības jomu,” sacīja NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas spēku komandieris brigādes ģenerālis Hjūstons Kantvels (Houston Cantwell), uzsverot sasniegumus, kas gūti ar jaunajām NATO spējām indikācijas un agrīnās brīdināšanas jomā.

12 stundu lidojuma laikā piloti no NATO Virszemes izlūkošanas sistēmas spēku Starptautisko operāciju atbalsta centrā vadīja bezpilota lidaparātus, izmantojot iepriekš ieprogrammētu lidojumu trajektoriju no lidaparāta pacelšanās brīža līdz nosēšanās brīdim Sigonellas gaisa spēku bāzē.  

Šī lidojuma uzraudzībā piedalījās arī lidaparāta izgatavotāju pārstāvji, lai nepieciešamības gadījumā sniegtu atbalstu un novērstu tehniskās ķibeles.

“Sargs.lv” jau ziņoja, ka NATO saņēmusi ceturto bezpilota lidaparātu, kas turpmāk būs paredzēts alianses Virszemes izlūkošanas sistēmas izveidei, kurā kā viena no dalībvalstīm iesaistījusies arī Latvija. Kopumā līdz 2020. gada beigām paredzēts pabeigt piecu RQ-4D “Phoenix” dronu piegādi. Tie visi būs bāzēti Sigonellas Gaisa spēku bāzē Sicīlijas salā Itālijā.

Dalies ar šo ziņu