Vācijas mobilais Gaisa kontroles un ziņošanas centrs paplašina NATO spējas Baltijas reģionā

NATO
Sargs.lv/NATO.int
kontroles centrs
Foto: Foto: Bundeswehr/Niels Juhlke

Kopš 12. oktobra Vācijas mobilais Gaisa kontroles un ziņošanas centrs (DCRC), kas šobrīd izvietots Šauļu Gaisa spēku bāzē Lietuvā, ir savienots ar NATO integrēto pretgaisa un pretraķešu aizsardzības sistēmu (NATINAMDS), tādējādi uzlabojot alianses gaisa novērošanas spējas virs Igaunijas, Latvijas un Lietuvas, raksta NATO ziņu vietne “NATO.int”.

Pēc DCRC sistēmu uzstādīšanas centra darbinieki tagad ir pieejami, lai gādātu par gaisa novērošanu un gaisa spēku taktisko kontroli daudznacionālā vidē līdz pat novembra beigām.

Kā norāda Vācijas Gaisa spēku leitnants Tomass M., darbinieki ir gatavi atbalstīt misijas, izmantojot centra rīcībā esošās uzraudzības un kontroles iespējas. Kā galvenais kontrolieris viņš ir atbildīgs par mobilā Gaisa kontroles un ziņošanas centra taktisko darbību uzraudzību. Centrā pienākumus veic aptuveni 50 karavīru liela komanda, lai novērotu gaisa telpu, norīkotu un kontrolētu NATO kaujiniekus viņu operācijās, vienlaikus nodrošinot nepārtrauktu operatīvo gatavību arī no tehniskā viedokļa.

"Regulāras mācības ļauj mums būt gataviem ātrai spēku izvēršanai, piemēram, arī sniedzot atbalstu pašreizējai NATO vadītajai Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijai,” saka pulkvežleitnants Tomass M.

Mobilā Kontroles un ziņošanas centra komanda, kas darbojas Šauļos ar izsaukuma signālu “Red Hawk” ir  daļa no 2014. gadā ieviestajiem NATO atturēšanas pasākumiem to sabiedroto valstu drošībai, kuras atrodas Austrumu flangā, tai skaitā arī Baltijas valstīm. Tam apliecinājums ir arī Itālijas un Vācijas Gaisa spēku iznīcinātāji “Eurofighters”, kuri Baltijas gaisa telpas patrulēšanas operācijas ietvaros izvietoti Šauļu bāzē Lietuvā un Emari bāzē Igaunijā. Tie uzrauga Baltijas gaisa telpu režīmā 24 stundas diennaktī un septiņas dienas nedēļā.

Iznīcinātāju operācijas Baltijas valstīs kontrolē Karmelavā, Lielvārdē un Tallinā izvietotie vietējie Kontroles un ziņošanas centri (CRC), kurus tagad atbalsta arī Vācijas mobilais Gaisa kontroles un ziņošanas centrs. Tā darbība vēl vairāk nekā mēneša garumā ir pierādījums NATO spējai izveidot un vadīt sarežģītu gaisa novērošanas un kontroles infrastruktūru no lauka nometņu apstākļos.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka mobilo Kontroles un ziņošanas centru (DCRC) papildina arī Šķēdē un Emari Gaisa spēku bāzē izvietotie atbalsta elementi Latvijā un Igaunijā, kuros strādā aptuveni 100 karavīru.

Strādājot kopā ar stacionārajiem Baltijas Kontroles un ziņošanas centriem Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, kā arī NATO Apvienoto gaisa operāciju centru Uedemā, Vācijā, DCRC “Red Hawk” personāls praksē demonstrē savu savietojamību daudznacionālā arhitektūrā. Līdz ar to alianses aizsardzības spējas tiek stiprinātas visas Baltijas gaisa telpas novērošanas tīkla un kontroles sistēmas jeb BALTNET ietvaros, tādējādi atturot potenciālu agresiju no malas pret kādu no tīkla dalībvalstīm.

Dalies ar šo ziņu