NATO pozīciju stiprināšanai plāno atvērt trīs kontroles un ziņošanas centrus Baltijā

NATO
Sargs.lv/NATO AIRCOM
Nato AIRCOM
Foto: Foto: NATO AIRCOM

Tuvākajā laikā Baltijas gaisa telpas novērošanas tīkla un kontroles sistēmas Kontroles un ziņošanas centru Karmalevā, Lietuvā aizvietos līdzīgi centri katrā no Baltijas valstīm, informē NATO Apvienotā Gaisa pavēlniecība.

Plānotās restrukturizācijas ietvaros Baltijas gaisa telpas novērošanas tīkla un kontroles sistēma jeb BALTNET tiks papildināta ar nacionālajiem Kontroles un ziņošanas centriem (CRC) katrā no Baltijas valstīm. Šādi centri ļaus uzlabot NATO integrētās gaisa un pretraķešu aizsardzības sistēmas spējas un savietojamību reģionā, lai palīdzētu aizsargāt sabiedroto gaisa telpu.

Baltijas sabiedrotās – Igaunija, Latvija un Lietuva BALTNET nākotnes savietojamības projektu izveidojušas, lai arī turpmāk uzlabotu savas gaisa telpas novērošanas un kontroles spējas, tādējādi uzlabojot arī NATO kolektīvās aizsardzības iespējas un arhitektūru.

“Mēs veicam paplašināšanos un nodrošinām pamatu jaunām iespējām un uzlabojam sadarbību starp mūsu gaisa novērošanas un kontroles organizācijām,” sacīja majors Tonis Pērns (Tõnis Pärn), Baltijas CRC pārstāvis no Karmelavas Igaunijā.

AIRCOM infografiks

Foto: NATO AIRCOM

“Izveidojot CRC katrā no trim valstīm, mēs iegūstam kopēju un apvienotu tīklu. Atsevišķās funkcionālās vienības nodrošinās stabilu un paplašinātu komplektu visam reģionam. Tas ievērojami palielinās mūsu spējas, jo īpaši, iesaistoties NATO gaisa kuģu kontrolēšanā, atbalstot alianses Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā. Mēs par to esam pārliecināti un lepni,” viņš piebilda.

"Salīdzinājums “pirms un pēc” skaidri parāda, ka mēs pārejam no izteiktas miera laika konstrukcijas, kas sastāv no viena kopīga Baltijas CRC un trim pakārtotiem kontroles un ziņošanas punktiem, uz krīzes un konfliktu situācijas arhitektūru," turpināja majors Pērns, "tā iekļauj rezerves un paplašināšanās iespējas, kā arī skaidrus pienākumus, palielinot atbalstu sabiedrotajiem un uzlabojot mūsu nacionālās prasmes tādās īpašās jomās kā pretgaisa aizsardzība, sauszemes spēku integrācija, izlūkošana un pretraķešu sistēma aizsardzībai no ballistiskajām raķetēm. Mūsu sadarbība virzās no sērijveida palīdzības uz paralēlu, kas ļauj izvairīties no iespējamiem atsevišķiem neveiksmes gadījumiem, ” secina majors Pērns.

Gala koncepts paredz, ka trīs identiski CRC tiks izveidoti Tallinā, Lielvārdē un Karmalevā, kas paredzēti nacionālās gaisa telpas novērošanai. Šī sistēma ļaus iznīcinātāju vadītājus norīkot rotācijas kārtībā starp visiem CRC, kā arī palielinās datu apmaiņu ar NATO Apvienoto gaisa operāciju centru (CAOC), kas atrodas Uedemā, Vācijā un NATO Apvienoto spēku gaisa komponenti.

BALTNET sadarbības projekts izveidots 1998. gadā, lai starp Baltijas valstīm nodrošinātu gaisa telpas novērošanas datu iegūšanu, koordinēšanu, izplatīšanu un parādīšanu. Tā mērķi ietver civilo un militāro gaisa satiksmes iestāžu starptautisko sadarbību un attiecīgo funkciju attīstību visās iesaistītajās valstīs. BALTNET bija nozīmīgs atspēriena punkts, palīdzot Baltijas valstīm integrēties NATO struktūrās. Kopš 2004. gada, kad Baltijas valstis pievienojās aliansei, šī sistēma ir bijusi NATO integrētās pretgaisa aizsardzības sistēmas neatņemama sastāvdaļa. Igaunija, Latvija un Lietuva Karmalevā, Lietuvā, izveidoja un kopīgi vadīja savu CRC, kas nodeva ziņojumus NATO CAOC Uedemā. Šobrīd vienīgo CRC aizstās nacionālie centri katrā valstī. Nākamais solis ir aprīkot šīs vienības ar NATO Gaisa vadības un kontroles sistēmas (ACCS) programmatūras bāzes elementu (ASBE), lai turpinātu uzlabot spējas un savietojamību.

Dalies ar šo ziņu