Vācijas mobilais Kontroles un ziņošanas centrs papildina NATO infrastruktūru Baltijas valstīs

Ārvalstīs
Sargs.lv/Nato.int
Baltijas gaisa telpa
Foto: Foto: vrsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Vācijas Gaisa spēki Šauļu Gaisa spēku bāzē, Lietuvā izvērsuši mobilo Kontroles un ziņošanas centru (DCRC), ko papildina Šķēdē un Emari Gaisa spēku bāzē izvietotie atbalsta elementi Latvijā un Igaunijā. Šauļos izvietotie Vācijas karavīri pastiprinās Kontroles un ziņošanas centrus (CRC) Karmelavā, Lielvārdē un Tallinā, kā arī apzinās situāciju par gaisa telpu Baltijas reģionā, vēsta NATO oficiālā ziņu vietne “Nato.int”.

Vācijas Gaisa spēku mobilā Kontroles un ziņošanas centra projekta vadītājs pulkvežleitnants Matiass B, kurš aptuveni gadu uzraudzījis personāla un materiālu izvietošanas sagatavošanās darbus, sacīja, ka ir pozitīvi pārsteigts par komandas darbu Lietuvā. “Ir izveidota lauka nometne ar teltīm personālam, kas tagad var pilnvērtīgi koncentrēties uz mobilā Kontroles un ziņošanas centra izvēršanu” skaidro pulkvežleitnants.

Pirms Vācijas Gaisa spēku mobilais Kontroles un ziņošanas centrs tiek iekļauts NATO pretgaisa un pretraķešu aizsardzības sistēmā (NATINAMDS), ko izmanto, kontrolētu NATO iznīcinātājus Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā, nepieciešamas sakārtot, pārbaudīt un savienot visu sakaru un informācijas sistēmu operatīvo kompleksu.

Šobrīd Itālijas Gaisa spēku iznīcinātāji “Eurofighter” veic operācijas no Šauļiem, savukārt Vācijas Gaisa spēku iznīcinātāji “Eurofighter” izvietoti Emari gaisa spēku bāzē Igaunijā, kur tie pilda NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misiju. Misijas uzdevumi ietver tūlītēju gatavību, lai pārtvertu un pavadītu neidentificētus gaisa kuģus, kas lido tuvu NATO gaisa telpai. Šādu misiju laikā iznīcinātājus vada Kontroles un ziņošanas centri Baltijas valstīs. Jaunizveidotais Vācijas Gaisa spēku mobilais Kontroles un ziņošanas centrs spēj atbalstīt operāciju vai mācību aktivitātes daudznacionālā vidē.

Image
Baltijas gaisa telpa
Foto: Foto: vrsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: vrsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Vācijas Gaisa spēku DCRC izvietošana notiek, atbalstot NATO drošības uzturēšanas pasākumus, kas ieviesti pirms sešiem gadiem ar mērķi demonstrēt NATO atbildību pret sabiedrotajiem alianses austrumu flangā. Oficiāli Mobilā Kontroles un ziņošanas centra personāls ir daļa no Vācijas pastiprinātās Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijas Emari.

“Mobilā Kontroles un ziņošanas centra komanda, kas darbojas Šauļos ar izsaukuma signālu “Redhawk”, apliecina mūsu spēju izvērst, uzstādīt un ekspluatēt mūsu komplekso gaisa novēršanas un kontroles sistēmu visā pasaulē,” norādīja pulkvežleitnants Matiass. No 14. oktobra līdz novembra beigām pulkvežleitnanta kolēģi strādās ārpus centra izvietojuma. Mobilais centrs ir iekļauts vienā sistēmā ar citiem Baltijas valstu Kontroles un ziņošanas centriem, kā arī ar NATO Apvienoto Gaisa operāciju centru Udemā, Vācijā, tādējādi palīdzot vadīt Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misiju un demonstrējot savstarpējo sadarbību, kas nodrošina Alianses aizsardzības un atturēšanas spējas.

Dalies ar šo ziņu