NATO turpina sniegt atbalstu sabiedrotajiem cīņā ar Covid-19

NATO
Sargs.lv
NATO
Foto: Foto: NATO.int

Reaģējot uz Covid-19 izraisīto pandēmiju pasaulē, NATO turpina sniegt atbalstu saviem sabiedrotajiem. NATO šajā laikā nodrošina daudzus transporta lidojumus uz vairākām alianses dalībvalstīm, lai turp nogādātu tik ļoti nepieciešamo medicīnisko aprīkojumu. Tikmēr NATO Apvienoto spēku komandieris Eiropā ģenerālis Tods Volters norāda – pandēmija nav mazinājusi NATO spēju veikt militārās operācijas un alianse turpina veikt efektīvu atturēšanu, nodrošinot sabiedroto valstu aizsardzību.

30. marta vakarā Pardubices lidostā Čehijā nolaidās kārtējā kravas lidmašīna ar vairākām tonnām tik ļoti nepieciešamo medicīnisko preču un individuālo aizsarglīdzekļu, ieskaitot respiratorus un sejas maskas.

Šis martā bija jau trešais šāda veida transporta lidojums no Ķīnas uz Čehiju NATO Stratēģiskās starptautisko gaisa pārvadājumu risinājumu programmas jeb SALIS ietvaros.

Šī ir viena no NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūras (NSPA) programmām, kas nodrošina NATO valstīm garantētu piekļuvi līdz pat piecām “Antonov AN-124” lidmašīnām dažu dienu laikā. Programmā šobrīd piedalās un šos transporta gaisa pārvadājumus var izmantot deviņas NATO sabiedrotās valstis – Beļģija, Čehija, Francija, Vācija, Ungārija, Norvēģija, Polija, Slovākija un Slovēnija. Lidmašīnas no Halles lidostas Leipcigā, Vācijā apkalpo uzņēmums “Antonov Logistics SALIS”.

Portāls “Sargs.lv” jau rakstīja, ka līdzīgas palīdzības kravas, ko nodrošināja NATO transporta lidmašīnas saņēma arī Rumānija un Slovākija.

NATO

Foto: NATO.int

Savukārt 1. aprīlī Spānijā un Itālijā ieradās Turcijas Gaisa spēku kravas lidmašīna “A-400M”, kas piegādāja Turcijas ziedotās medicīniskās preces kā daļu no sabiedroto centieniem reaģēt uz Covid-19 pandēmiju, palīdzot citām valstīm.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs atzinīgi novērtēja šo NATO solidaritātes piemēru darbībā, sakot, ka ir priecīgs redzēt, ka NATO sabiedrotie viens otru atbalsta, izmantojot NATO Eiroatlantiskā katastrofu reaģēšanas un koordinācijas centra (EADRCC) sniegtās iespējas.

Šis centrs ir NATO galvenais reaģēšanas mehānisms katastrofu gadījumos. Centrs darbojas visu diennakti, koordinējot NATO sabiedroto un partneru pieprasījumus, kā arī palīdzības piedāvājumus, lai pārvarētu dažādas krīzes, šobrīd tieši Covid-19 izraisītās sekas.

Tikmēr NATO Apvienoto spēku komandieris Eiropā ģenerālis Tods Volters (Tod Wolters) apstiprina, ka pandēmija nav mazinājusi NATO spēju veikt militārās operācijas un alianse turpina veikt efektīvu atturēšanu un nodrošināt sabiedroto valstu aizsardzību, NATO spēki ir pilnībā gatavi reaģēt.

Jau ziņots, ka 2. aprīlī pirmo reizi videokonferences formātā pašreizējo situāciju saistībā ar Covid -19 apspriedīs arī NATO ārlietu ministri, lemjot par turpmāko NATO un sabiedroto rīcību kopīgā cīņā pret vīrusu. Videokonferencē plānots lemt, kā vēl efektīvāk izmantot NATO militārās spējas un struktūras, lai atbalstītu dalībvalstu centienus šajā krīzes situācijā.

Dalies ar šo ziņu