NATO sabiedrotie tiekas mācību “Defender 2020” plānošanas sapulcē Varšavā

NATO
Sargs.lv/DefenceTalk.com
NATO tikšanās
Foto: Foto: Spc. Cody Kellum

Militāro mācību “Defender Europe 2020” dalībnieki un pārstāvji no Polijas, ASV un citām NATO dalībvalstīm 30. janvārī tikās Polijas galvaspilsētā Varšavā, lai veiktu apmācību stratēģisko plānošanu, vēsta aizsardzības jomas ziņu portāls “Defence Talk”.

Tikšanās dalībnieku vidū bija arī tādi ievērojami viesi kā ASV vēstniece Polijā Džordžeta Mosbahere (Georgette Mosbacher), ASV Armijas Eiropā Nacionālās gvardes komandējošā ģenerāļa vietnieks ģenerālmajors Džo Džarards (Joe Jarrard) un Polijas bruņoto spēku komandieris Varšavā ģenerālis Jaroslavs Mika (Jaroslaw Mika).

“Šīs mācības nav tikai simboliskas. Tās parāda, cik nopietni mēs uztveram kolektīvo Eiropas drošības uzturēšanu,” norādīja Dž. Mosbahere. “Krīzes situācijā NATO jāspēj atbildēt, cik ātri vien iespējams.”

“ “Defender Europe 2020” mērķis ir izmēģināt ASV bruņoto spēku spējas liela apjoma tehnikas un personāla pārvietošanā  no ASV uz Eiropu, lai vajadzības gadījumā atbildētu krīzei, kas skārusi kādu no NATO dalībvalstīm,” sacīja ģenerālmajors Dž. Džarards. “Šis nav tikai ASV pasākums, tas iekļauj visu Eiropu, bet tā centrā būs Polija.”

Jau vēstīts, ka plānotās NATO mācības būs lielākās, kādas pēdējo 25 gadu laikā izvērstas Eiropas robežās, tajā skaitā arī Latvijā.

Kā iepriekš portālam “Sargs.lv” norādīja Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos, Sauszemes komponenta priekšnieks brigādes ģenerālis Georgs Kerlins, šīs vērienīgās starptautiskās mācības Latvijai ir svarīgas gan politiskajā, gan bruņoto spēku līmenī.

Lai arī Latvijā ieradīsies tikai daļa no sabiedroto spēku karavīriem un tehnikas, tik un tā tas būšot vērienīgi. Latvijai būs jāuzņem ievērojami sabiedroto spēki, kā arī jātrenējas ar viņiem kopā.

“Mēs galvenokārt trenēsim uzņemošās valsts atbalstu tādā formā, kā mēs to darītu reālas krīzes situācijā – gūsim neatsveramu pieredzi, Latvijā uzņemot tik lielus sabiedroto formējumus,” sacīja brigādes ģenerālis G. Kerlins.

Dalies ar šo ziņu