Latvija piedalīsies vērienīgajās ASV spēku mācībās Eiropā “Defender 2020”

Militārās mācības
Sargs.lv
Helikopters
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Latvijas bruņotie spēki nākamgad piedalīsies ASV organizētajās starptautiskajās militārajās mācībās “Defender 2020”, kas būs vērstas uz Eiropas aizsardzību. Iesaistīto karavīru un tehnisko resursu ziņā šis būs vērienīgākais militārais vingrinājums Eiropā kopš Aukstā kara, intervijā aizsardzības nozares portālam “Sargs.lv” sacīja Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos, Sauszemes komponenta priekšnieks brigādes ģenerālis Georgs Kerlins

Militāro mācību “Defender 2020” laikā ASV armija, pirmkārt, trenēs savu spēku grupēšanas un pārvietošanās spējas ASV iekšienē, pārvietojot tehniku no bāzes uz bāzi un pēc tam – arī uz ostu. Otrkārt, tā būs operatīva militāro spēku nogādāšana uz Eiropas ostām, lai pēc tam spēkus sadalītu pa visu Eiropu, sākot no Vācijas un Polijas, ieskaitot arī Baltijas, Austrumeiropas un Ziemeļvalstis.

Kā iepriekš aizsardzības nozares ziņu portālam “Defense News” paudis ASV Armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Kristofers Kavoli (Christopher Cavoli), šo vērienīgo militāro mācību laikā ASV armija pārbaudīs savus spēkus potenciālas krīzes brīdī ātri nokļūt Eiropā un vienlaicīgi izvērst darbību vairākās valstīs. Ģenerālleitnants K. Kavoli norādīja, ka šādas mācības, kurās notiek ASV bruņoto spēku grupēšana Eiropā, nepieciešamas kā daļa no Krievijas atturēšanas politikas. Plānots, ka militāro mācību  “Defender 2020” laikā dažādi uzdevumi tiks izvērsti 18 Eiropas valstīs, iesaistot arī NATO spēkus, ASV Nacionālo gvardi un armijas rezerves. “Mācībās piedalīsies ap 20 000 karavīru ar nopietnu ekipējumu un bruņojumu – tas mums ir liels notikums. Šo mācību laikā tiks trenētas ASV armijas un iesaistīto pušu manevrēšanas spējas, lai krīzes situācijā ASV karavīri un tehnika sasniegtu jebkuru mērķi Eiropā pēc iespējas ātrāk,” sacīja ģenerālleitnants K. Kavoli.

Lai arī  ASV organizētās mācības “Defender 2020” sāksies jau februāri, Latvijā aktīvais mācību etaps plānots 2020. gada pavasarī – aprīlī un maijā.

Kā norādīja brigādes ģenerālis G. Kerlins, nākamajā gadā gaidāmās starptautiskās mācības Latvijai ir svarīgas gan politiskajā, gan bruņoto spēku līmenī. Lai arī Latvijā ieradīsies tikai daļa no sabiedroto spēku karavīriem un tehnikas, tik un tā tas būšot vērienīgi.  Latvijai būs jāuzņem ievērojami sabiedroto spēki, kā arī jātrenējas ar viņiem kopā.

“Jau tagad ir skaidrs, ka mēs trenēsim uzņemošās valsts atbalstu tādā formā, kā mēs to darītu reālas krīzes situācijā – gūsim neatsveramu pieredzi, Latvijā uzņemot tik lielus sabiedroto formējumus. Tāpat ir ticams, ka mācību laikā tiks trenēts arī gaisa un jūras desants, un sabiedroto vienības noteikti ienāks arī pa sauszemi.”
brigādes ģenerālis Georgs Kerlins
NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos, Sauszemes komponenta priekšnieks
brigādes ģenerālis Georgs Kerlins

Viņš norādīja, ka Latvijā katrai bruņoto spēku vienībai ir prioritāri svarīgākie uzdevumi. Pirmkārt, tā ir gatavība pildīt Valsts aizsardzības operatīvo plānu jeb aizstāvēt valsti dažādu apdraudējuma scenāriju gadījumā. “Atkarībā no savas lomas kopējā Valsts aizsardzības plānā, katra vienība zina savus uzdevumus un to, kādas prasmes ik gadu jāuzlabo. Arī uz starptautiskām militārām mācībām vienības raugās caur sev svarīgo uzdevumu prizmu, un tas tiek koordinēts arī ar starptautiskajiem partneriem, ar kuriem kopā mācības notiek. Īsāk sakot – lai starptautisko mācību laikā Latvijas bruņotie spēki var attīstīt arī nacionālajā līmenī svarīgās prasmes,” pauda brigādes ģenerālis G. Kerlins.

Plānots, ka militāro mācību “Defender 2020” laikā manevri notiks ne tikai Ādažu bāzē, bet arī citviet Latvijā. Par to jau laicīgi tiks informētas pašvaldības, kuru teritorijā mācības notiks. Tāpat mācību atbalstā tiks iesaistītas arī Iekšlietu ministrijas struktūras, piemēram, policija. Precizēts mācību plāns varētu būt zināms nākamā gada sākumā.

Nacionālo bruņoto spēku Apvienotais štābs nodrošina valsts sauszemes teritorijas aizsardzību, lēmumu pieņemšanai nepieciešamo informāciju, dokumentus un priekšlikumus, pavēļu un rīkojumu izpildes kontroli, kā arī sadarbības organizāciju kaujas operāciju apstākļos.

Dalies ar šo ziņu