"Sargs.lv" reportāža: mācībās "Crystal Arrow 24" NBS kopā ar sabiedrotajiem trenē spējas aizsargāt Latviju no pirmā centimetra

Militārās mācības
Sargs.lv
"Bredly" kājnieku kaujas mašīnas
Foto: štvrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

2024. gadā NATO rīko kopš Aukstā kara vērienīgākās militārās mācības “Steadfast Defender 2024”. To ietvarā Latvijā notiek mācības “Crystal Arrow 24”, kurās piedalās gandrīz 3000 karavīru ar mērķi atvairīt Krievijas iebrukumu. Militāro mācību aktīvā fāze norisinās no 9.  līdz 12. martam, taču jau pirms tam tika veikta sagatavošanās sekmīgai mācību uzdevumu izpildei, tostarp sabiedroto helikopteru pārlidojumi jau no 26. februāra Ādažu, Limbažu un Siguldas novados. Vienā no mācību aktīvās fāzes dienām uz militāro poligonu “Ādaži” devās arī portāla “Sargs.lv” žurnāliste.

"Crystal Arrow 24" ir ikgadējas militārās mācības, kurās tiek trenēta kaujas gatavība un tiek izspēlētas pretinieka aizkavēšanas un iznīcināšanas operācijas vienības atbildības rajonā. Mācībās piedalās aptuveni 3000 karavīru un ap tūkstoti mehanizēto kaujas vienību.

Pretinieka – Krievijas Federācijas spēku – lomu šajā mācību scenārijā izspēlē amerikāņu karavīri no ASV paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas (eFP) Polijā. Uzbrūkošajam spēkam jātiek cauri vairākām inženiertehnisko šķēršļu barjerām un slēpņiem, lai atbrīvotu teritoriju no pretinieka.

Image
ASV karavīri uzbrukumā
Foto: štvrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Pievienojamies mācību dalībniekiem sestdienas rītā Ādažu bāzes poligonā, kur Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 3. bataljona zemessargi gatavojas aizsargāt ieņemtās pozīcijas paugurā. Divu kilometru attālumā pāri smiltājam parādās pretinieka kaujas tehnika. Zemessargu virzienā strauji tuvojas “Bradley” kājnieku kaujas mašīnas un “Abrams” tanki.
Image
Zemessargs izšauj ar prettanku ieroci
Foto: štvrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Zeme ir viegli sasalusi, ļaujot kaujas tehnikai veikli manevrēt. Pretiniekam pieejamā izlūkinformācija liecina, ka aizsardzības pozīciju tuvumā ir nostiprināti vairāki šķēršļi, kas neļauj veikt tiešu uzbrukumu.

“Sargs.lv” vēro kauju no aizsardzības pozīcijām. Šeit 3. kājnieku bataljona zemessargi atklāj uguni pa amerikāņu tehniku ar “Carl Gustaf” prettanku granātmetējiem un 50. kalibra ložmetēju, lai palēninātu pretinieka straujo virzību uz savām pozīcijām.

Image
Zemessargs šauj ar "Patria" ložmetēju
Foto: štvrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Pretinieks “lauka attīrīšanu” veic bez starpgadījumiem. Sekmīgi pietuvojoties aizsardzības pozīcijām tiek konstatēti un neitralizēti šķēršļi. Mehanizētās brigādes 3. kājnieku bataljona zemessargi atkāpjas dūmu aizsegā, un pretinieks ieņem pauguru, kas nodrošina stratēģisku punktu tālākajai teritorijas ieņemšanai.

“Mēs esam mehanizēta vienība, tāpēc šajās mācībās trenējam mūsu kaujas gatavību. Šī ir lieliska iespēja kopā ar sabiedrotajiem no NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas, ASV un citām Nacionālo bruņoto spēku vienībām trenēt uzbrukuma un aizsardzības operācijas. Viens no mācību pamatmērķiem mehanizētai vienībai šādā sastāvā ir apturēt pretinieka uzbrukumu, kas šķērsojis Latvijas teritoriju, bloķēt un iznīcināt mūsu kaujas rajonā,” intervijā portālam “Sargs.lv” norāda Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Oskars Kudlis.
Image
Zemessargs poligonā
Foto: štvrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Vairāku dienu garumā poligona teritorijā tika veikti plānošanas un sagatavošanās darbi, kas iekļāva inženieršķēršļu izvietošanu, izlūkošanu, plānu korekcijas, kā arī netiešā uguns atbalsta vingrinājumus.

Starptautiskās mācības “Crystal Arrow 24” sniedz iespēju arī valsts aizsardzības dienesta (VAD) karavīriem pārbaudīt iegūtās zināšanas un tās pielietot praksē. Ādažu poligonā satiekam kareivi Edvardu Puhartu no Saulkrastiem, kas Sauszemes mehanizētajā kājnieku brigādē dien kopš pagājušā gada jūlija.

“Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā es biju nobijies, un bailes nav tas labākais veids, kā stāties pretī briesmām. Tādēļ izlēmu pievienoties, lai es būtu pārliecinātāks par sevi un no šīm bailēm varētu atvadīties,” stāsta jaunietis.

“Esmu šeit jau trešo dienu, un galvenie pienākumi mums kā VAD karavīriem ir nodrošināt sardzi, dažiem VAD karavīriem ir jābrauc ar bruņutehniku. Man kā sakarniekam ir mūsu sakaru transports, kurā ir jāveic galvenokārt sardzes funkcija un jāatbalsta mūsu sakarnieki. Ņemot vērā to, cik maz sanācis pagulēt, es jūtos kaujas spējīgs,” atklāj Edvards.
Image
Karavīrs izlūko apkārtni
Foto: štvrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Viņš ir viens no tiem jauniešiem, kas izvēlējies nepalikt profesionālajā dienestā, skaidrojot to ar vēlmi iegūt augstāko izglītību, kas VAD karavīriem tiek apmaksāta. “No dienesta es paņemšu disciplīnu. Jo vairāk sevi piespied, jo vairāk vari izdarīt,” pauž VAD karavīrs.

Starptautiskajās mācības “Crystal Arrow 24” piedalās karavīri no Albānijas, ASV, Dānijas, Čehijas, Igaunijas, Itālijas, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un Vācijas. Nacionālos bruņotos spēkus mācībās pārstāv Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigāde,  Zemessardzes 1. Rīgas brigāde, Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde un Zemessardzes 3. Latgales brigāde, kā arī Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas karavīri un valsts aizsardzības dienesta karavīri.

Militārās mācības “Crystal Arrow 24” ir arī NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sertifikācijas mācības un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes štāba un vienību mācības komandvadības pilnveidošanai, operāciju plānošanai un vadīšanai.

Dalies ar šo ziņu