"Namejs 2023": Sabiedroto un Latvijas karavīri demonstrē savu klātbūtni, patrulējot Viļānos un Rēzeknē

Militārās mācības
Sargs.lv
Bruņotie spēki Rēzeknes centrā
Foto: Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija

Visaptverošas valsts aizsardzības mācību “Namejs 2023” ietvaros Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde kopā ar NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas (eFP) karavīriem piedalās mācībās “Sudraba bulta 2023”, kas norit no 18. līdz 29. septembrim. Šodien sabiedroto spēki kopā ar Latvijas karavīriem devās patruļā Viļānu un Rēzeknes ielās. Portāls “Sargs.lv” devās līdzi bruņoto spēku vienībām, lai sekotu līdzi mācību norisei un vietējo iedzīvotāju reakcijai.

Šo dienu laikā atsevišķu NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes vienību bāzes mītne ir Jēkabpils lidlauks, un otrdienas rītā no šejienes karavīri uzsāka ieplānoto patruļas uzdevumu Latgales novadā. Kā novēroja “Sargs.lv”, jau deviņos no rīta Kanādas bruņoto spēku kontingenta “Stryker” kājnieku kaujas mašīnas un mūsu Mehanizētās kājnieku brigādes bruņutransportieri “Patria” kolonnā uzsāka braucienu Viļānu virzienā.

Image
Kājniekus kaujas mašīna "Stryker"
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Jau pēc stundas bruņoto transportlīdzekļu kolonna šķērsoja nelielās Latgales pilsētas robežu, kuras ielās šajā rīta stunda valdīja mazpilsētai neierasta rosība. Šeit vienības uzsāka patrulēšanas darbības, kājniekiem pametot transportlīdzekļus un lēni virzoties cauri pilsētai bruņutransporta pavadībā.

Image
Karavīri Viļānu ielās
Foto: Jānis Rihards Klāks/Aizsardzības ministrija

Pēc “Sargs.lv” novērojumiem, militāro vienību ierašanās kļuva par īstenu notikumu mazpilsētas darbadienas rutīnā – viļānieši neskopojas ar pozitīviem sveicieniem, filmē patruļu un māj karavīriem, bet kāds vīrietis pat nekautrējās paspiest rokas vienas sabiedroto nodaļas karavīriem.

Image
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Kad patruļa Viļānu ielās ir noslēgusies, karavīri atgriežas bruņutransportieros un dodas uz vienu no lielākajām Latvijas pilsētām, tautā par “Latgales sirdi” dēvēto Rēzekni. Pēc patrulēšanas pa Atbrīvošanas aleju līdz Latgales atbrīvošanas piemineklim “Vienoti Latvijai” sabiedroto un NBS karavīri un bruņumašīnas nostājas apkārt šim nozīmīgajam piemineklim. Šeit top kopīgs foto, tādējādi simbolizējot karavīru gatavību vienoti aizsargāt Latviju.

Image
Karvīri pie pieminekļa "Latgales Māra"
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
“Mums ir svarīgi šeit būt kopā un strādāt kopā. Patruļas noslēgums apzināti izvēlēts pie “Latgales Māras”, kas ir simbols brīvībai un svešas varas uzspiestas okupācijas beigām,” sarunā ar “Sargs.lv” pauda Kanādas Mehanizētās kājnieku brigādes rotas komandieris majors Čads Hansons (Chad Hanson).

Karavīriem dodoties atpakaļ uz saviem spēkratiem, vietējie iedzīvotāji māja, mazie rēzeknieši cītīgi filmēja kolonnas pārvietošanos. Daži gados vecāki pilsētas iedzīvotāji neslēpa savu neapmierinātību par spēku pārvietošanos pilsētas ielās, taču vairums Latvijas karavīrus un NATO sabiedrotos sagaidīja ar smaidu.

Image
Bērni māj karavīriem
Foto: Jānis Rihards Klāks/Aizsardzības ministrija

Majors Č. Hansons norādīja, ka mācību mērķis ir parādīt NATO un NBS spēku, kā arī attīstīt NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas gatavību un veicināt spēku savietojamību ar visām Latvijā izvietotajām NATO nācijām. “Viss NATO ir šeit sanācis kopā, lai izpildītu vienotu operāciju, un mums tas ir lieliski izdevies,” uzsver Kanādas Mehanizētās kājnieku brigādes rotas komandieris.

Image
Kanādas Mehanizētās kājnieku brigādes rotas komandieris majors Čads Hansons
Foto: Jānis Rihards Klāks/Aizsardzības ministrija

Mācībās “Sudraba Bulta 2023” piedalās vairāk kā 3000 karavīru no ASV, Latvijas, Polijas un NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā.

Mācībās iesaistītās vienības vairākos vingrinājumos un kopīgās taktiska līmeņa mācību operācijās demonstrēs NATO dalībvalstu savietojamību un kaujas gatavību, stiprinot NATO kolektīvās aizsardzības principus un veicinot atturēšanu un aizsardzību.

Mācību “Sudraba bulta 2023” uzdevums ir sertificēt NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā un tās noslēgsies 29. septembrī.

Dalies ar šo ziņu