Pulkvedis O.Kudlis par mācībām "Namejs 2023": Katra mūsu viesošanās ārpus Pierīgas rada ciešāku saikni ar mūsu iedzīvotājiem

Viedoklis
Sargs.lv
Pulkvedis Oskars Kudlis
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ir sākusies visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2023” aktīvā fāze. Tas nozīmē, ka Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk redzēs armijas tehniku un karavīrus pilsētu ielās un gaisā. To laikā no 18. līdz 29. septembrim Ādažu poligonā, kā arī Vidzemes un Latgales novados norisināsies starptautiskas militārās mācības “Sudraba Bulta 2023”, kuras notiek arī mācību “Namejs 2023” ietvaros. Portāls “Sargs.lv” intervēja Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieri pulkvedi Oskaru Kudli, lai noskaidrotu, kādi būs brigādes uzdevumi mācību laikā, kā arī kam gatavoties vietējiem Latgales un Vidzemes iedzīvotājiem militāro mācību laikā.

Šogad kā citus gadus Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde piedalās mācībās “Sudraba bulta 2023”, pulkvedis Oskars Kudlis norāda, šo mācību laikā brigāde “trenējas izvērst apakšvienības, lai aizsargātu valsti pret ārējo apdraudējumu.”

“Mehanizētā kājnieku brigāde ir mobila vienība. Tā veic valsts aizsardzību nepieciešamajā vietā un nepieciešamajā brīdī,” intervijā uzsver brigādes komandieris.

Šī gada mācības koncentrējas uz Vidzemes un Latgales reģioniem. Tiek plānota kaujas tehnikas un karavīru pārvietošanās Jēkabpilī, Rēzeknē un Daugavpili, kā arī Vidzemes reģiona Balvos, Alūksnē un Gulbenē.

Sadarbībā ar Zemessardzi un Valsts policiju tiks kontrolēta teritorija un, izspēlējot scenāriju, brigāde veiks sagatavošanos kaujas gatavības pārbaudei, atklāj komandieris.

Mācību pēdējais posms Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes vadībā noritēs Ādažu militārajā poligonā, kur mācībās iesaistītās Nacionālo bruņoto spēku un NATO sabiedroto vienības veiks aizsardzības un uzbrukuma operāciju lauka taktiskajā vingrinājumā.

Pašlaik Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā ietilpst arī NATO kaujas grupa kurā ir pārstāvētas 10 nācijas. Kā norāda pulkvedis O.Kudlis mācībās “Sudraba bulta 2023” piedalīsies aptuveni 5000 dalībnieki no brigādes, kurās aptuveni puse karavīru būs Latvijas bruņoto spēku un otra daļu veidos NATO kaujas grupas karavīri.

“Pamatā mūsu uzdevums ir veikt aizsardzību pret konvencionālo iebrukumu, ārējo apdraudējumu un aizstāvēt Latviju pret agresora iebrukumu. Vingrinājumos tiks iekļauti NATO sauszemes spēku kaujas uzdevumu elementi, kas ir nepieciešami, lai aizsargātu Latviju,” skaidrojot mācību scenāriju, atklāj pulkvedis.

Papildus šiem kaujas uzdevumiem brigāde trenēs arī komandvadību, attīstot spējas vadīt šāda veida operācijas gan nacionālā, gan NATO līmenī. Papildus brigādes komandieris norāda, ka mācībās tiks pilnveidota loģistikas izmantošana, lai uzturētu un nodrošinātu kaujas operāciju izpildi.

Jautājot kādēļ Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri šogad mācībās piedalās tieši Vidzemes un Latgales reģionos, pulkvedis O.Kudlis uzsver, ka brigāde ir atbildīga par visu novadu drošību. “Neskatoties uz to ka esam dislocēti Pierīgā, sadarbībā gan ar Zemessardzes 2. Vidzemes brigādi, gan ar Zemessardzes 3. Latgales brigādi mums ir kopēji valsts aizsardzības plāni, kurus pienācis laiks praktizēt,” atklāj brigādes komandieris.

Mācību pirmajā fāzē notiks Mehanizētās kājnieku brigādes vienību pārvietošanās Vidzemes un Latgales reģionos. Pilsētvidē būs redzamas militārās tehnikas vienības un karavīri, veicot patrulēšanas uzdevumus.

Papildus Latgales iedzīvotāji varēs vērot karavīru maršu pilsētu ielās un novadu ceļos, kurās būs vērojams liels skaits karavīru, kā arī militārās tehnikas.

Taču brigādes komandieris pulkvedis O.Kudlis mierina, ka vienību pārvietošanās netraucēs cilvēku ikdienas gaitas. “Darbību koordinējot ar vietējo pašvaldību un vietējo policiju, mēs pārvietosimies pa pilsētām, karavīri pārvietosies pa ielām, iedzīvotāji mūs redzēs, taču sabiedrisko dzīvi mēs netraucēsim,” uzsver komandieris.

Viņš arī norāda, ka Mehanizētās kājnieku brigādes pieredze Latgalē un Vidzemē ir ļoti pozitīva, cilvēki ir ļoti atsaucīgi. “Katra mūsu viesošanās ārpus Pierīgas rada ciešāku saikni ar mūsu iedzīvotājiem jeb, citiem vārdiem sakot, rodas ciešāka sakne starp armiju, iedzīvotājiem un valsti,” ir pārliecināts pulkvedis.

Šī gada mācības būs īpašas arī valsts aizsardzības dienesta karavīriem, kurās viņi piedalīsies pirmo reizi. Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris nešaubās par viņu spēju un gatavību pilnvērtīgi piedalīties mācībās “Sudraba bulta 2023”.

“Pagājušajā nedēļā visi sekmīgi pabeidza pamatapmācību kursu, tagad viņi ir integerēti mūsu profesionālajās vienībās. Pamatapmācību kurss ir pietiekami komplicēts, tādēļ viņi ir pilnīgi gatavi. Man ir patiess prieks, ka viņi visu ir nokārtojuši un tikuši pāri gan psiholoģiskiem, gan fiziskiem izaicinājumiem un mums ir prieks, ka mūsu rindās ir tādi karavīri,” atklāj pulkvedis.

Militāro mācību “Sudraba Bulta 2023” mērķis ir pilnveidot NATO valstu bruņoto spēku vienību savstarpējo sadarbību, integrēt kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma elementus manevra vienību atbalstam, plānot un izpildīt uzbrukuma un aizsardzības operācijas.

Visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2023” ir Nacionālo bruņoto spēku organizētās mācības, lai pārbaudītu un pilnveidotu Latvijas nacionālos kolektīvās aizsardzības plānus. Mācības norisinās no 5. septembra līdz 2. oktobrim visā Latvijā. Mācībās kopā piedalīsies aptuveni 8500 dalībnieku.

Dalies ar šo ziņu