Pasaulē lielākais aviācijas bāzes kuģis ieradies NATO mācībās Oslo

Militārās mācības
Reuters/Sargs.lv
337 metrus garais ASV flotes aviācijas bāzes kuģis "USS Gerald R. Ford" ir redzams Oslo fjordā
Foto: AFP/Scanpix. 337 metrus garais ASV flotes aviācijas bāzes kuģis "USS Gerald R. Ford" redzams Oslo fjordā

Pasaulē lielākais aviācijas bāzes kuģis “USS Gerald R. Ford” trešdien ieradās Oslo ostā, demonstrējot NATO spēkus laikā, kad starp NATO un Krieviju ir pieaugusi spriedz saistībā ar karu Ukrainā, vēsta ziņu aģentūra “Reuters”.

Kuģis un tā apkalpe tuvākajās dienās kopā ar Norvēģijas bruņotajiem spēkiem valsts piekrastē rīkos kopīgas mācības, informē Norvēģijas armija.

"Šī vizīte ir svarīgs signāls ciešām divpusējām attiecībām starp ASV un Norvēģiju. Tas ir signāls par kolektīvās aizsardzības un atturēšanas uzticamību," medijam "Reuters" sacīja Norvēģijas apvienotā štāba, militāro spēku operatīvā vadības centra pārstāvis, kaprālis Džonijs Karlsens (Jonny Karlsen).

Norvēģijas mediji ziņoja, ka aviācijas bāzes kuģis dosies uz ziemeļiem no polārā loka, taču Dž. Karlsens atteicās komentēt šo informāciju.

Krievijas vēstniecība Oslo ir nosodījusi ASV karakuģa vizīti Oslo.

"(Arktiskajos) ziemeļos nav jautājumu, kas prasītu militārus risinājumus, ne arī tēmu, kurās nepieciešama ārēja iejaukšanās. Ņemot vērā, ka Oslo atzīst, ka Krievija nerada tiešus militārus draudus Norvēģijai, šādas varas demonstrācijas šķiet neloģiskas un kaitīgas,” teikts Krievijas vēstniecības “Facebook” ierakstā.

Norvēģijai ir kopīga robeža ar Krieviju Arktikā un pērn valsts kļuva par Eiropas lielāko gāzes piegādātāju drīz pēc tam, kad Krievijas gāzes plūsma Eiropā tika samazināta.  

Norvēģijas Jūras spēki un NATO sabiedrotie kopš rudens pastāvīgi patrulē ap naftas un gāzes platformām atklātajā jūrā pēc “Nord Stream” cauruļvadu sprādzieniem Baltijas jūrā.

Dalies ar šo ziņu