Lielbritānija mudina NATO pievērst pastiprinātu uzmanību Arktikai

Pasaulē
Sargs.lv/Defense News
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs tiekas ar britu karavīriem mācību "Cold Response" laikā Norvēģijā
Foto: REUTERS/Scanpix

Lielbritānija mudina NATO rīkoties proaktīvāk Arktikas reģionā, kur savus spēkus arvien vairāk izvieto agresorvalsts Krievija, vēsta ASV aizsardzības izdevums "Defense News".

Lielbritānijas valdība publiskojusi tās stratēģiju kā rīkoties Eiropas tālajos Ziemeļos, kad klimata sasilšanas dēļ tajā pamazām sāk izkust ledāji. Šī nostāja publiskota 29. martā.

Šo dokumentu Lielbritānijas valdība publicējusi vien dažas dienas pirms NATO mācību “Cold Response” noslēguma, kas norit Norvēģijā aiz polārā loka. Šajās mācībās piedalās 30000 karavīru no 27 NATO dalībvalstīm un partnervalstīm. To laikā tiek pārbaudīta NATO spēku spēja sniegt atbalstu un pastiprinājumu vietējiem spēkiem.

Lai gan Lielbritānijai pašai nepieder teritorijas Arktikā, tā ir viena no lielākajiem mācību dalībniekiem, nosūtot uz tām aviācijas bāzes kuģi “HMS Prince of Wales”, kas ir viens no diviem jaunākā modeļa Lielbritānijas Karalisko jūras spēku lidmašīnu bāzes kuģiem.

Arktikas reģiona nozīmi Lielbritānijas drošības arhitektūrā iezīmēja arī Lielbritānijas aizsardzības sekretārs Bens Volless.

"Apvienotās Karalistes bruņotie spēki arvien vairāk koncentrēsies uz šo reģionu, sadarbojoties ar mūsu sabiedrotajiem un partneriem Arktikas reģionā kā NATO ietvaros, tā caur divpusējās un daudzpusējās sadarbības formām, piemēram, Apvienoto ekspedīcijas spēku (JEF) formātā. Arī Karaliskā flote, tostarp mūsu īpašā piekrastes reaģēšanas grupa, periodiski darbosies Ziemeļos kopā ar mūsu sabiedrotajiem un partneriem. Lielbritānijas Armija paplašinās savas mācības aukstajos klimatiskajos apstākļos, bet Karaliskie Gaisa spēki izvietos reģionā P8A “Posseidon” jūras patruļlidmašīnas, kā arī piedalīsies Īslandes gaisa telpas patrulēšanā,” norādīja B. Volless.

Jau iepriekš Lielbritānijas aizsardzības sekretārs bija brīdinājis, ka Arktika kļūst par arēnu militārajai sāncensībai, kas atstāj tiešu ietekmi uz Apvienotās karalistes drošības situāciju.

Jaunais stratēģiskais dokuments, kuram dots nosaukums “Apvienotās karalistes aizsardzības ieguldījums Tālajos ziemeļos”, mudina aliansi palielināt un uzlabot savas militārās spējas darbībai šajā reģionā, ja tas būtu nepieciešams.

“Apvienotā karaliste aizstāvēs viedokli, ka NATO jābūt proaktīvākai savā pieejā Tālo ziemeļu jautājumam,” teikts dokumentā. “NATO pieejai jābūt kalibrētai un samērīgai, atspoguļojot zemu spriedzes līmeni. Taču ir jāatzīst arī šī reģiona nozīme NATO 360 ​​grādu pieejā kolektīvai atturēšanai un aizsardzībai, kā arī jāatzīst tā izšķirošā nozīme, palīdzot nodrošināt sabiedroto pastiprinājumu pāri Ziemeļatlantijai,” teikts dokumentā.

B. Volless pamatoja nepieciešamību pēc militāro spēju palielināšanas karadarbībai Arktikas reģionā. Lai gan vēsturiski šajā reģionā spriedze bijusi zemā līmenī, iespējams, šis stāvoklis nākotnē varētu mainīties.

“Ledāju kušana Arktikā rada gan draudus, gan jaunas iespējas. Krievija savu pozīciju nostiprināšanai šajā reģionā izvēlējusies pieaugošu militarizāciju. Ķīna virza pašas izstrādāto "Polārā zīda ceļa" ideju, attīstot infrastruktūru ar dubultās nozīmes pielietojumu,” viņš brīdināja.

“Ņemot vērā, ka pieeja šim reģionam kļūst arvien atvērtāka, arī apdraudējumi drošībai, kas izsaukti citos pasaules reģionos, var atspoguļoties Arktikā. Tālab mums jābūt spējīgiem atbilstoši reaģēt uz mainīgo reģionālo dinamiku, ko rada jūras ledāju samazināšanās," sacīja Volless.

Dalies ar šo ziņu