Krievija sākusi karaflotes mācības Barenca jūrā

Ārvalstīs
LETA/REUTERS
Barenca jūra
Foto: TASS/Scanpix

Krievija sākusi karaflotes mācības Barenca jūrā, imitējot Arktikas kuģošanas ceļa aizsardzību, trešdien paziņojusi Krievijas Ziemeļu karaflote.

Rietumi uzmanīgi seko līdzi Krievijas militārajiem soļiem, pastāvot bažām par iespējamo uzbrukumu Ukrainai, pie kuras robežām Krievija izvietojusi tūkstošiem karavīru.

Maskava pagājušajā nedēļā paziņoja, ka organizēs vairākus militāros manevrus, iesaistot visas savas karaflotes. Mācības notiks visās jūrās, kas apskalo Krieviju un arī Vidusjūrā, Ziemeļjūrā, Ohotskas jūrā, Atlantijas okeāna un Klusajā okeānā.

Manevros Arktikā iesaistīti aptuveni 30 karakuģi, 20 lidmašīnas un 1200 karavīri. To mērķis ir novērtēt karavīru kaujas gatavību Arktikā un to spējas aizsargāt ziemeļu jūrasceļu.

Mācību laikā karavīri trenēsies draudu atvairīšanā un palīdzībā "krīzes gadījumā nodrošināt jūras ceļu un Krievijas jūras ekonomiskās darbības zonu drošību ziemeļu jūrās", paziņoja Ziemeļu flote.

Krievija ir veikusi lielus ieguldījumus infrastruktūrā, lai attīstītu ziemeļu jūrasceļu, un cer, ka tas kļūs par nozīmīgu kuģošanas ceļu, jo Arktika sasilst ātrāk nekā pārējā pasaulē. Šobrīd šo kuģošanas ceļu ziemā neizmanto biezās ledus segas dēļ.

Krievijas varasiestādes paziņojušas, ka cauru gadu ziemeļu jūrasceļā plānots sākt kuģot jau šogad vai nākamgad.

Dalies ar šo ziņu