Latvijas karavīri uzsākuši dalību Mičiganas Nacionālās gvardes mācībās “Northen Strike 22”

Militārās mācības
Sargs.lv
Latvijas NBS JTAC speciālisti starptautiskajās mācībās "Northen Strike" ASV
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīri un zemessargi ASV uzsākuši dalību Mičiganas Nacionālās gvardes rīkotajās ikgadējās starptautiskajās mācībās “Northen Strike 22”.

Mācības norisināsies Greilingas un Alpenas Nacionālās Gvardes armijas un gaisa spēku bāzēs un poligonos.

Latviju mācībās pārstāvēs karavīri no Gaisa spēkiem (lidlauka vadības speciālisti), Speciālo Operāciju pavēlniecības (Speciālo uzdevumu vienības karavīri), Sauszemes spēkiem ( Tuvā gaisa atbalsta kontrolieri), kā arī Zemessardzes (kaujas ķirurgu vienība, inženieri un priekšējie novērotāji).

Šogad mācībās plānots pievērst īpašu uzmanību karavīru sagatavošanai atbilstoši militidomēnu karadarbības operāciju (Multi Domain Operations) doktrīnai, kas ASV un tās sabiedroto karavīriem nodrošinās spēju būt gataviem jebkuriem drošības izaicinājumiem un mūsdienās un nākotnē. Mācību centieni vērsti, lai panāktu karavīru kaujas spēju nepārtrauktībai jebkādā karadarbības vidē, nodrošinot pārākumu pār pretiniekiem gan šodien, gan nākotnē. Vienlaikus mācību laikā plānots stiprināt sadarbības spējas daudznacionālā līmenī.

Kopumā mācībās “Northen Strike” Greilingas un Alpenas bāzēs piedalīsies 7400 cilvēku no ASV bruņotajiem spēkiem un četrām ASV sabiedrotajām valstīm, tostarp Latvijas.

Latvijai ir izveidojusies cieša sadarbība ar Mičiganas Nacionālo gvardi. Šā gada aprīlī apritēja 29 gadi kopš Latvija un Mičiganas Nacionālā gvarde iesaistījušās partnerattiecību programmā. Pirmie programmas mērķi bija palīdzēt Latvijai pēc neatkarības atgūšanas attīstīt Nacionālos bruņotos spēkus, īpaši Zemessardzi. Sākotnējā sadarbības fāzē Mičiganas Nacionālā gvarde sniedza ieguldījumu, veidojot Zemessardzes struktūru, izstrādājot apmācības programmas, aicinot zemessargus gūt pieredzi militārajās mācībās ASV.

Nacionālie bruņotie spēki sadarbojas ar Mičiganas Nacionālo gvardi, kopīgi piedaloties gan starptautiskajās miera uzturēšanas operācijās, gan gaisa atbalsta kontrolieru un apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju sagatavošanā, mīnmetēju, artilēristu, vada komandieru un instruktoru apmācībā, kā arī militārajās mācībās.

Partnerība ar Mičiganu un kopīgās militārās mācības bija viens no faktoriem, kas pozitīvi ietekmēja Latvijas iestāšanos NATO 2004. gadā.

Latvijas un ASV attiecības ir balstītas kopīgās vērtībās un drošības interesēs. ASV ir Latvijas stratēģiskais partneris, un sniedz nozīmīgu ieguldījumu Latvijas aizsardzības spēju stiprināšanā.

 

Dalies ar šo ziņu